Leugens op je bord: 10 slinkse marketingtrucs uit de supermarkt

© getty
Trui Engels
Trui Engels Gezondheids- en wetenschapsjournalist Knack.be

Voedselverpakkingen mogen consumenten niet misleiden, zo stelt een Europese regel. Toch zijn die praktijken wijdverspreid.

  • Staat er ‘vetarm’ op het product? Check dan of het in de plaats daarvan niet verrijkt is met suikers (let op: er bestaan verschillende benamingen voor suiker) of gemodificeerd zetmeel (een koolhydraatrijk ingrediënt).
  • Let op voor ‘healthwashing’. ‘Bron van vitamine C’, ‘rijk aan vezels’ … allemaal goed en wel. Maar zitten er niet te veel andere ongezonde stoffen in het product? Laat voeding met allerlei gezondheidsclaims staan of check de ingrediëntenlijst.
  • ‘Minder suiker’ klinkt goed. Maar minder suiker dan wat? En hoeveel minder?
  • ‘Zonder toegevoegde suiker’ of ‘suikervrij’ betekent niet dat er van nature geen suiker aanwezig is.
  • De heerlijk ogende aardbeien op de voorkant van een yoghurtdrank moeten verhullen dat er slechts 1 procent aardbeienpoeder in zit. Ga niet af op de foto’s op de verpakking, maar lees de ingrediëntenlijst. In een verpakking ‘kippennoedels’ zit waarschijnlijk helemaal geen kip, maar wel kippenaroma.
  • Wil je liever geen E-nummers op je bord? Helaas. Fabrikanten vervangen de nummers tegenwoordig door hun volledige stofnaam op het etiket. Die zijn moelijker te herkennen en kunnen verwarring scheppen. Zo geeft rozemarijnextract geen heerlijk aroma aan je vlees, maar zorgt het ervoor dat je vlees niet ranzig wordt (E392). Ook citroenzuur (E330) is een conserveermiddel en heeft weinig met echte citroenen te maken.
  • Kijk uit met benamingen als ‘authentiek’, ‘artisanaal’, ‘uit grootmoeders keuken’ … Deze labels zijn vaak niet terecht. Iedereen kan ze op zijn verpakking zetten. Het label ‘Streekproduct’ is wel beschermd.
  • Een visfilet of stuk vlees waar op de verpakking 300 gram staat, weegt na aankoop minder omdat er water aan toegevoegd is om vochtverlies te compenseren. Vandaar het wit geribbeld matrasje waar de vis op ligt dat dit lekvocht moet opvangen. Omdat water een ‘technische hulpstof’ is, moet het niet verplicht op de verpakking vermeld worden. Ga liever naar een visboer of slager.
  • ‘Biologisch’ staat niet per se gelijk aan gezond.
  • Wees beducht voor het woordje ‘smaak’. Als er op je yoghurt ‘aardbeiensmaak’ staat, weet je dat er geen echte aardbeien in zitten. Ga op zoek naar ‘yoghurt met aardbeien’.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content