Voeding moeder beïnvloedt allergie bij het kind

© EPA

De voeding van de moeder tijdens de zwangerschap zou een rol spelen in het ontstaan van allergieën bij het kind.

De voeding van de moeder tijdens de zwangerschap, in het bijzonder de aanwezigheid van omega-3 vetzuren, lijkt een rol te spelen in het ontstaan van allergieën bij het kind. Allergie is een ernstig medisch probleem dat de laatste tientallen jaren langzaam maar zeker in omvang toeneemt. Een afdoende verklaring voor deze toename is er nog altijd niet, maar de laatste jaren komt het belang van de voeding van de moeder steeds meer in het vizier.

Onze moderne voeding is relatief arm aan omega-3 vetzuren. We eten weinig (vette) vis, noten en zaden die goede leveranciers zijn van deze vetzuren. Andere vetten zijn er voor in de plaats gekomen en dat lijkt geen goede zaak. Want er zijn goede aanwijzingen dat de kinderen van moeders die tijdens hun zwangerschap meer vette vis, walnoten- en lijnzaadolie consumeerden, minder vaak allergieën ontwikkelen.

Poreuzer lijkt beter

Het mechanisme achter deze bescherming was nog niet duidelijk. Maar onderzoek bij varkensbiggen van Gaëlle Boudry van het Institut scientifique de Recherche Agronomique INRA in Rennes, brengt nu meer duidelijkheid. De Franse groep publiceert zijn resultaten deze maand in de Journal of Physiology.

De aanvulling van het dieet van zwangere zeugen met vette vis, walnoot- en lijnzaadolie lijkt een subtiel verschil te maken in de ontwikkeling van de darmwand van hun biggen. Het verschil zit hem niet in de globale structuur en de bouw van de darmcellen, maar wel in hun sturing en werking. Onder invloed van de omega-3 vetzuren wordt de darmwand van de biggen blijkbaar iets poreuzer.

Boudry meent dat een poreuzere darmwand een gunstige invloed kan hebben op de ontwikkeling van het afweersysteem. Een poreuzere darmwand laat immers meer bacteriën en andere stoffen door die vervolgens in het bloed terechtkomen. Daar lokken ze een reactie uit van het afweerstelsel met onder meer de productie van antistoffen.

De grotere blootstelling zou er volgens Boudry voor zorgen dat het afweersysteem sneller tot ontwikkeling komt en minder kans laat voor de ontwikkeling van de ontspoorde reacties die we bij allergieën zien.

Boudry voerde haar onderzoek uit bij biggen, maar vertrouwt er op dat de vaststellingen ook voor mensen gelden. De spijsvertering van het varken vertoont immers zeer veel gelijkenissen met die van de mens.

Wat te doen?

Definitieve zekerheid dat de kans op allergieën bij kinderen afneemt wanneer hun moeders tijdens de zwangerschap omega-3 vetzuren innemen, is er nog niet. Maar moeten we daarop wel wachten? We nemen er hoe dan ook al te weinig van op en ze blijken nog voor meer gezondheidsproblemen en organen gunstig. Zoals voor hart en bloedvaten. Dagelijks wat walnoot- of lijnzaadolie over de voeding lijkt dus geen slecht idee. Met de dreigende overbevissing van onze zeeën en het bewijs dat ook lijnzaadolie werkt, krijgen die de voorkeur. Liever dan visoliesupplementen. Al blijft eenmaal een portie vette vis per week natuurlijk een goed idee.

Jan Etienne, journalist Bodytalk

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content