In zeven Vlaamse gevangenissen zal gedurende de zomervakantie de gezondheid van gedetineerden onderzocht worden. Dat moet leiden tot een 'gezondheidsprofiel' om later meer effectieve gezondheidsprojecten voor gedetineerden op te zetten.

Rookgedrag

'De Vlaamse overheid is verantwoordelijk voor zowel de hulp- als dienstverlening aan gedetineerden', verduidelijkt Dana Mariën, beleidscoördinator in de gevangenis van Beveren. 'Daarbij hoort onderwijs, VDAB, sport, cultuur maar ook de preventieve en geestelijke gezondheidszorg.'

Het onderzoek komt er uit noodzaak. 'Al een aantal jaren zoeken we hoe goede gezondheidsprojecten kunnen opgezet worden voor gedetineerden', zegt Mariën. 'Dat is een heel moeilijke zoektocht, omdat we met een heel specifieke populatie zitten, zoals anderstaligen, kansarmen of mensen met verschillende opleidingsprofielen. Daarnaast merken we dat het leven in een gevangenis zijn effect heeft op de gezondheid: gedetineerden hebben weinig controle op wat ze eten en ze komen vaak bij, ze sporten weinig en stress triggert hun rookgedrag. Die zaken moeten allemaal meegenomen worden in de ontwikkeling van een gezondheidsbeleid.'

Gemiste kans

De vragenlijst voor het onderzoek wordt door de UGent mee opgesteld en is gebaseerd op de gezondheidsenquête die bij andere burgers afgenomen wordt. In de gevangenissen van Dendermonde, Antwerpen, Turnhout, Brugge, Beveren, Hoogstraten en een zevende gevangenis zal tijdens de zomermaanden gepeild worden naar de kennis, attitude en gedrag tegenover een aantal gezondheidsaspecten. Dat gaat bijvoorbeeld over roken, gezonde voeding, beweging, maar ook over mentale en seksuele gezondheid. Dat alles moet uiteindelijk in december tot een 'gezondheidsprofiel' leiden, waardoor meer effectieve campagnes opgezet kunnen worden.

'Niet inzetten op gezondheid is een grote gemiste kans, omdat gezondheid effect heeft op andere domeinen zoals het sociaal leven, onderwijs of werk', besluit Mariën. (Belga/AVE)

In zeven Vlaamse gevangenissen zal gedurende de zomervakantie de gezondheid van gedetineerden onderzocht worden. Dat moet leiden tot een 'gezondheidsprofiel' om later meer effectieve gezondheidsprojecten voor gedetineerden op te zetten.'De Vlaamse overheid is verantwoordelijk voor zowel de hulp- als dienstverlening aan gedetineerden', verduidelijkt Dana Mariën, beleidscoördinator in de gevangenis van Beveren. 'Daarbij hoort onderwijs, VDAB, sport, cultuur maar ook de preventieve en geestelijke gezondheidszorg.' Het onderzoek komt er uit noodzaak. 'Al een aantal jaren zoeken we hoe goede gezondheidsprojecten kunnen opgezet worden voor gedetineerden', zegt Mariën. 'Dat is een heel moeilijke zoektocht, omdat we met een heel specifieke populatie zitten, zoals anderstaligen, kansarmen of mensen met verschillende opleidingsprofielen. Daarnaast merken we dat het leven in een gevangenis zijn effect heeft op de gezondheid: gedetineerden hebben weinig controle op wat ze eten en ze komen vaak bij, ze sporten weinig en stress triggert hun rookgedrag. Die zaken moeten allemaal meegenomen worden in de ontwikkeling van een gezondheidsbeleid.' De vragenlijst voor het onderzoek wordt door de UGent mee opgesteld en is gebaseerd op de gezondheidsenquête die bij andere burgers afgenomen wordt. In de gevangenissen van Dendermonde, Antwerpen, Turnhout, Brugge, Beveren, Hoogstraten en een zevende gevangenis zal tijdens de zomermaanden gepeild worden naar de kennis, attitude en gedrag tegenover een aantal gezondheidsaspecten. Dat gaat bijvoorbeeld over roken, gezonde voeding, beweging, maar ook over mentale en seksuele gezondheid. Dat alles moet uiteindelijk in december tot een 'gezondheidsprofiel' leiden, waardoor meer effectieve campagnes opgezet kunnen worden. 'Niet inzetten op gezondheid is een grote gemiste kans, omdat gezondheid effect heeft op andere domeinen zoals het sociaal leven, onderwijs of werk', besluit Mariën. (Belga/AVE)