Vlaamse ziekenhuizen vinden moeilijker specialisten

© Thinkstock

Steeds meer artsen kiezen voor een privépraktijk en onttrekken zich zo aan wacht-, avond- en weekenddiensten.

Negen op de tien Vlaamse ziekenhuizen geven aan dat het de afgelopen tien jaar moeilijker is geworden om specialisten aan te trekken, zo blijkt uit een rapport van Zorgnet Vlaanderen. Volgens een op de vijf instellingen zijn de oprukkende privéklinieken de grote schuldige.

“Er zijn dringend maatregelen nodig”, luidt ziekenhuiskoepel Zorgnet Vlaanderen de alarmbel in De Morgen. “Anders wordt de patiënt de dupe.”

Onder meer oog- en kinderartsen zijn nu al een knelpuntberoep in de ziekenhuizen.

Te weinig verdienen

Volgens dokter Johan Pauwels van Zorgnet Vlaanderen dreigen patiënten met een zware aandoening of mensen die ’s avonds of in het weekend dringend zorg nodig hebben, in de kou te komen staan.

De sleutel voor een oplossing ligt bij de overheid, vindt Zorgnet Vlaanderen. De ziekenhuiskoepel vindt het niet kunnen dat ziekenhuisartsen soms minder verdienen dan collega’s met een privépraktijk.

“Dat zou niet mogen. Want die eersten betekenen meer voor de gezondheidszorg: ze draaien wachtdiensten en zijn ook voor de ernstige gevallen beschikbaar”, luidt het.

‘Toegang en betaalbaarheid op de helling’ (Patiëntenplatform) Het Vlaams Patiëntenplatform (VPP) is “verontrust” door de opmars van de privéklinieken. “De toegang en betaalbaarheid komt op de helling te staan”, klinkt het. De patiëntenorganisatie vreest een ziekenhuislandschap op twee snelheden: “privéklinieken voor diegenen die kunnen betalen en goed verzekerd zijn, algemene ziekenhuizen voor mensen met meerdere chronische aandoeningen die moeilijkheden hebben met het afsluiten van een private hospitalisatieverzekering”.

De organisatie plaatst ook “grote vraagtekens” bij de kwaliteit en patiëntveiligheid in privéklinieken. Die worden immers niet gecontroleerd. Het Vlaams Parlement bespreekt momenteel een voorstel tot meldingsplicht voor die private ziekenhuizen. “Controle van kwaliteit van zorg is helaas nog niet aan de orde.” Ook wil het VPP een verplichte samenwerking met algemene ziekenhuizen.
(Belga/TE)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content