Vlaamse scholieren zeulen met te zware boekentassen

© Belga

De boekentassen van de Vlaamse scholieren zijn te zwaar. Scholieren blijken liefst 40 procent onnodig materiaal mee te zeulen.

Het gemiddelde gewicht van de boekentas van de Vlaamse scholieren bedraagt 15 procent van hun lichaamsgewicht, terwijl dat maximum 10 procent mag zijn. Dit doet de houding van de rug afwijken, verandert het stappatroon, wat zich uit in een toegenomen spieractiviteit en energieverbruik. Dat zegt Idewe, de grootste externe dienst voor preventie en bescherming op het werk in ons land.

Om het gewicht van de rugzak of een boekentas zo laag mogelijk te houden is zowel van de school, leerkrachten, ouders en kinderen een inspanning nodig. De school dient lockers te voorzien, waar scholieren hun sportgerief of zware atlas in kunnen achterlaten. Dubbele exemplaren vermijden dat dikke boeken op en af gesjouwd moeten worden.

40 procent onnodig materiaal

Bij het begin van het schooljaar moeten ouders en leerkrachten boekentassen wegen en deze indien nodig samen maken. Scholieren blijken liefst 40 procent onnodig materiaal mee te nemen.

Ook het model van de boekentas is belangrijk. De minst belastende boekentas voor de rug is die waarbij het gewicht zich dicht bij het lichaamszwaartepunt bevindt en de last symmetrisch verdeeld is.

Populaire trolleys

Een rugzak waarvan beide schouderbanden gebruikt wordt om de last symmetrisch te verdelen beantwoordt hier het best aan. Een boekentas die in één hand wordt gedragen heeft nog als bijkomend nadeel dat het gewicht ver verwijderd is van het lichaamszwaartepunt.

Wat betreft de populaire trolleys wijst Idewe erop dat die nog zwaarder beladen worden dan boekentassen en vaker moeten worden getild dan goed is voor de rug. (Belga/AVE)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content