Vlaamse kleuters zwaarlijvig door gebrek aan beweging

© Photonews

Van de Vlaamse kleuters tussen vier en zes jaar oud, is 9 procent van de jongens en 13 procent van de meisjes zwaarlijvig. De belangrijkste oorzaak is het gebrek aan beweging: thuis en in de klas.

Bij Vlaamse vier- tot zesjarigen is 9 procent van de jongens en 13 procent van de meisjes zwaarlijvig. Hoofdoorzaak van zwaarlijvigheid bij kleuters is dat ze het grootste deel van de dag zittend doorbrengen en te weinig bewegen. Dat blijkt uit het doctoraatsonderzoek van Marieke De Craemer (UGent).

Een dag van een kleuter is voor 50 tot 80 procent gevuld met activiteiten waarbij ze stilzitten. De kinderen lezen, knutselen, kijken televisie of spelen computerspelletjes. Op schooldagen bewegen kleuters zelfs meer dan in het weekend. Zaterdag en zondag brengen ze namelijk meer tijd door met tv, computer of gameconsoles, of gaan ze op familiebezoek.

Extra beweging onnodig

Het onderzoek kadert binnen het Europese ToyBox-project dat de bewegingspatronen van kleuters uit zes Europese landen (België, Bulgarije, Duitsland, Griekenland, Polen en Spanje) in kaart bracht. Uit de gesprekken met ouders en leerkrachten uit deze landen bleek dat zij meer beweging voor kleuters onnodig vinden. Leerkrachten vinden het daarnaast ook belangrijk dat kleuters leren stilzitten in de klas als voorbereiding op het eerste leerjaar.

Onderzoekster De Craemer stelt dat kleuters zowel thuis als op school net zouden moeten leren om meer te bewegen. Ze formuleert daarom tips voor ouders en leerkrachten. Zo pleit ze ervoor om lessen af te wisselen met bewegingstussendoortjes of om bewegingshoeken in te richten in de klas waar kinderen zich fysiek kunnen uitleven. Ouders zouden hun kinderen met de fiets of te voet naar school kunnen brengen en het tv-kijken of computerspelletjes spelen moeten beperken. (Belga/WB)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content