Vlaamse dokters willen meehelpen aan het onderzoek naar een vaccin tegen borstkanker. Dat gebeurt op vraag van de Amerikaanse professor Brian Czerniecki, die het vaccin heeft ontwikkeld.

30 tot 40 jaar opvolging

Om het onderzoek te kunnen starten moet aan enkele voorwaarden voldaan worden, zoals de financiering van 2 miljoen euro en de goedkeuring van de ethische commissie. Daarna zal op zoek worden gegaan naar duizenden tieners in ons land die zich willen laten vaccineren in het kader van de studie, zo zegt dokter Jaak Janssens, oncoloog verbonden aan het Jessa Ziekenhuis in Hasselt.

'We zijn al vele jaren bezig met het onderzoek naar het vaccin. De volgende stap is het op grote school vaccineren van jonge meisjes en hen vervolgens 30 tot 40 jaar lang opvolgen', aldus Janssens tegen persagentschap Belga. 'We kiezen voor tienermeisjes rond zestien jaar oud, omdat een zwangerschap een effect kan hebben op het ontwikkelen van borstkanker. Bij die doelgroep kunnen we een zwangerschap hormonaal nabootsen, wat veel informatie zal opleveren.'

1 op 10 risico borstkanker

Janssens zal de voorwaarden voor het onderzoek bespreken tijdens een internationaal congres dat hij als voorzitter van The European Cancer Prevention Organisation (ECPO) in Hasselt organiseert op 21 en 22 november. 'De protocols om het onderzoek te starten zijn klaar. Als de ethische commissie groen licht geeft en de financiering rond geraakt, kunnen we starten met de selectie van duizenden proefpersonen in heel België', zegt de dokter.

'Omdat een vrouw op tien het risico loopt borstkanker te ontwikkelen, moeten we dit op grote schaal aanpakken. De fondsen hiervoor, aanvankelijk zo'n 2 miljoen euro, worden traditioneel voorzien door de industrie - producenten van vaccinatiestoffen - en moeten deels ook uit de middelen voor wetenschappelijk onderzoek komen.' (Belga/WB)

Vlaamse dokters willen meehelpen aan het onderzoek naar een vaccin tegen borstkanker. Dat gebeurt op vraag van de Amerikaanse professor Brian Czerniecki, die het vaccin heeft ontwikkeld.Om het onderzoek te kunnen starten moet aan enkele voorwaarden voldaan worden, zoals de financiering van 2 miljoen euro en de goedkeuring van de ethische commissie. Daarna zal op zoek worden gegaan naar duizenden tieners in ons land die zich willen laten vaccineren in het kader van de studie, zo zegt dokter Jaak Janssens, oncoloog verbonden aan het Jessa Ziekenhuis in Hasselt.'We zijn al vele jaren bezig met het onderzoek naar het vaccin. De volgende stap is het op grote school vaccineren van jonge meisjes en hen vervolgens 30 tot 40 jaar lang opvolgen', aldus Janssens tegen persagentschap Belga. 'We kiezen voor tienermeisjes rond zestien jaar oud, omdat een zwangerschap een effect kan hebben op het ontwikkelen van borstkanker. Bij die doelgroep kunnen we een zwangerschap hormonaal nabootsen, wat veel informatie zal opleveren.'Janssens zal de voorwaarden voor het onderzoek bespreken tijdens een internationaal congres dat hij als voorzitter van The European Cancer Prevention Organisation (ECPO) in Hasselt organiseert op 21 en 22 november. 'De protocols om het onderzoek te starten zijn klaar. Als de ethische commissie groen licht geeft en de financiering rond geraakt, kunnen we starten met de selectie van duizenden proefpersonen in heel België', zegt de dokter. 'Omdat een vrouw op tien het risico loopt borstkanker te ontwikkelen, moeten we dit op grote schaal aanpakken. De fondsen hiervoor, aanvankelijk zo'n 2 miljoen euro, worden traditioneel voorzien door de industrie - producenten van vaccinatiestoffen - en moeten deels ook uit de middelen voor wetenschappelijk onderzoek komen.' (Belga/WB)