Vlaams drinkwater voldoet in 99,66 procent van de gevallen

. © iStock

De kwaliteit van het drinkwater uit de kraan voldoet in Vlaanderen in 99,66 procent van de gevallen aan de Europese norm. Dat blijkt uit een analyse van 10.965 tests en 775 audits die de drinkwatermaatschappijen in 2014 uitvoerden.

De kwaliteit van het drinkwater werd onlangs door Terzake in vraag gesteld na een steekproef bij dertig kranen. De Vlaamse Milieumaatschappij (VMM) analyseerde ondertussen de jaarlijkse rapportage van alle Vlaamse drinkwatermaatschappijen en nam daarbij ook een controlesteekproef van de Vlaamse Instelling voor Technologisch Onderzoek (VITO) mee. “De conclusie is duidelijk: in 2014 voldoet het leidingwater in Vlaanderen in erg grote mate aan de wettelijk opgelegde kwaliteitseisen”, zegt woordvoerster Katrien Smet.

Uit de analyse bleek dat in 99,66 procent van de gevallen het drinkwater aan de Europese normen voldoet. De meeste normoverschrijdingen werden vastgesteld voor lood, enterococcen, nitriet, nikkel en E.coli. Het hoogste normoverschrijdingspercentage – 1,85 procent – werd vastgesteld voor lood. Een groot aantal van de overschrijdingen voor de andere parameters werd niet herbevestigd bij verdere controle. “Dit wijst wellicht op tijdelijke kwaliteitsveranderingen of problemen bij de staalname”, klinkt het.

Verantwoordelijkheid van de klant

Het drinkwaterbedrijf is verantwoordelijk voor de kwaliteit tot aan de watermeter, na de meter is de klant verantwoordelijk. “Net als de voorbije jaren merken we dat de oorzaak voor een kwaliteitsafwijking vaak bij de binneninstallatie van de klant ligt”, zegt Smet. De meest voorkomende oorzaken zijn loden leidingen, slecht werkende waterbehandelingsapparaten of een wanverbinding tussen leidingen van het kraantjeswater en die van regenwater of putwater. Voor lood ligt de oorzaak vooral bij de abonnees en gedeeltelijk bij de waterleverancier, zegt de VMM.

Naast controles aan de kraan, voerden de watermaatschappijen ook controles uit in het waterproductiecentrum en in belangrijke opslaglocaties, zoals watertorens. Ook daar lag het conformiteitspercentage boven de 99 procent. Voor vier gezondheidsrelevante parameters werden in een aantal leveringsgebieden normoverschrijdingen vastgesteld. “Deze werden steeds onmiddellijk opgevolgd door de watermaatschappij, waardoor er geen risico’s voor de volksgezondheid ontstonden”, klinkt het.

Ondanks een duidelijke daling van het aantal overschrijdingen sinds 2008, werd er vorig jaar wel een stijging vastgesteld. De VMM pleit voor een verhoogde aandacht voor lood in drinkwater voor publieke gebouwen in het algemeen en meer specifiek daar waar jonge kinderen blootgesteld worden.

(Belga/MVM)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content