Vitamine B beschermt mogelijk tegen luchtvervuiling

© Reuters
Trui Engels
Trui Engels Journalist Knack

Vitamine B zou enige bescherming kunnen bieden tegen de gevolgen van verontreinigde lucht, zo blijkt uit een kleinschalige studie in de Proceedings of the National Academy of Sciences (PNAS).

De impact van luchtvervuiling op onze gezondheid wordt hoe langer hoe ernstiger genomen. Volgens de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) woont meer dan 90 procent van de wereldbevolking in gebieden waar de luchtvervuiling de veiligheidsnorm overschrijdt. Maar hoe vuile lucht mensen precies ziek maakt, is nog niet helemaal duidelijk. Vooral fijnstof, kleine partikels met een diameter van minder dan 2,5 micrometer, wordt als bijzonder gevaarlijk gezien.

Een internationaal team van onderzoekers, geleid door Jia Zhong van de Mailman School of Public Health aan de Columbia University in New York, heeft nu ontdekt dat hoge dosissen van een vitamine B-complex de schade die veroorzaakt wordt door fijnstof ‘bijna volledig kan compenseren’. Het gaat om een dagelijks vitamine B-supplement met 2,5 milligram foliumzuur, 50 milligram vitamine B6 en 1 milligram vitamine B12. 10 vrijwilligers tussen de 18 en 60 jaar werden blootgesteld aan een hoge concentratie fijnstof en kregen daarna hoge dosissen B-vitamines of een placebo.

In het onderzoek stelden de onderzoekers vast dat een kuur van vier weken het effect van fijnstof met 28 tot 76 procent deed dalen op tien genenlocaties. Ze vonden eenzelfde daling van de impact op het mitochondriaal DNA, de stukjes in een cel die energie genereren.

‘Pak de luchtvervuiling zelf aan’

Hoewel het effect daadwerkelijk zichtbaar is, benadrukken de onderzoekers dat hun studie gelimiteerd is. Naast het hele kleine aantal deelnemers, is er weinig informatie over de grootte van de dosis vitamine B die het effect uitlokt. De auteurs pleiten dan ook voor een verdere opvolging in steden in India en Mexico om te zien of de behandeling ook effectief is bij een chronische blootstelling aan fijnstof.

Ook andere wetenschappers waarschuwen voor te snelle conclusies. ‘Het feit dat er een coherent resultaat bij slechts 10 mensen werd vastgesteld, is veelbelovend, maar vraagt uiteraard een verdere opvolging bij grotere populaties’, aldus Carrie Breton van de University of Southern California in een mededeling. ‘Hoewel het fantastisch is dat zoiets makkelijks als het nemen van een vitamine kan helpen tegen de schadelijke gevolgen van luchtvervuiling, moet het gezondheidsdoel nog steeds het reduceren van luchtvervuiling zijn tot een niveau dat onschadelijk is.’

Niettemin raadt Zhong mensen die in vervuilde steden leven aan om voeding te eten die rijk is aan vitamine B. Groene bladgroenten en bonen bevatten veel foliumzuur, B6 vind je dan weer in vis en B12 in vlees, eieren en melk.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content