Vijf mogelijke gevolgen van obesitas

© /

Naast bekende problemen zoals hart- en vaatziekten, hebben mensen met obesitas vaak last van nog andere problemen.

Obesitas, waarbij de Body Mass Index (BMI) meer dan 30 is, komt voor bij ongeveer 15 procent van de werkende Belgen. Bovendien is ook één kind op de zes in België te zwaar. Naast bekende problemen zoals hart- en vaatziekten, heeft obesitas nog meer negatieve gevolgen.

Meer kans op kanker

Mensen met obesitas hebben een grotere kans om kanker te krijgen. De ziekte wordt bij hen vaak minder snel opgemerkt dan bij slankere mensen. De kans is ook groter dat zwaarlijvige mensen overlijden aan kanker. Er is bijvoorbeeld een duidelijk verband tussen overgewicht en dikke darmkanker. Te veel lichaamsvet en een ophoping van vet rond de buik verhogen immers het risico.

Sneller onvruchtbaar

Obesitas schaadt de vruchtbaarheid van mannen en vrouwen. Hoe zwaarder een man is, hoe slechter de kwaliteit van zijn sperma. Vrouwen met obesitas geraken ook moeilijker zwanger. Obese mannen en vrouwen met een kinderwens kunnen dus best een aantal kilo’s verliezen.

Hoger risico op vroeggeboorte

Als zwaarlijvige vrouwen zwanger worden, zijn de problemen nog niet voorbij. Overgewicht tijdens de zwangerschap is immers gevaarlijk. Vrouwen met overgewicht hebben een hoger risico op vroeggeboorte. Vroeggeboorte kan zorgen voor babysterfte of voor een levenslange handicap bij het kind.

Slaapproblemen Mensen met obesitas hebben vaak last van slaapproblemen. Een van de grootste gezondheidsrisico’s bij obesitas is een ademstilstand tijdens de slaap. Dit zorgt ervoor dat mensen te weinig diepe slaap hebben. Als een ademstilstand vaak voorkomt en lang duurt, kan het een een bedreiging vormen voor de gezondheid. Omgekeerd verhoogt een slaaptekort ook de kans op overgewicht.

Psychologische moeilijkheden

Overgewicht kan zorgen voor psychologische problemen. Mensen met obesitas hebben vaak een laag zelfbeeld, komen sneller in een depressie terecht en hebben meer zelfmoordneigingen. Er is zelfs sprake van een vicieuze cirkel. Depressieve mensen hebben snel de neiging om iets te eten om zich beter te voelen. En dat heeft weer een negatief effect op hun gewicht. (WK)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content