Vier op tien vrouwelijke veertigers ondergaan overbodige kankerscreening

© Thinkstock

Vier op de tien Belgische vrouwelijke veertigers hebben al een borstonderzoek ondergaan.

De cijfers staan in het jaarverslag van het Riziv. Het instituut klaagt de “inefficiëntie” aan van “onaangepaste” borstkanker- en baarmoederhalsscreening. “Vrouwen die zich laten screenen, doen dat te vaak”, schrijft het Riziv in het

rapport. Dat meldt De Morgen.

Uitstrijkje

Ook voor het opsporen van baarmoederhalskanker wordt volgens het Riziv te vroeg en te vaak een uitstrijkje genomen. Om te achterhalen wie zich waar laat screenen, bestudeerde het Riziv het patiëntenbestand van huisartsen. Daaruit blijkt dat bijna vier op de tien vrouwen tussen 40 en 49 al een mammografie hebben ondergaan. Van vrouwen tussen 50 en 69 jaar oud, voor wie de screening is bedoeld, ging 62 procent om een borstonderzoek. Voor deze doelgroep is screening om de twee jaar gratis.

Uit de analyse van het Riziv blijkt overigens dat een grote groep vrouwen die zich zou moeten laten testen nog steeds niet wordt bereikt. Vooral in Brussel en Wallonië stappen te weinig vrouwen in het gratis screeningsprogramma. Vlaanderen doet het, onder andere door inspanningen van minister Jo Vandeurzen van Volksgezondheid (CD&V), een stuk beter.

Mammografie

Wie niet in aanmerking komt voor een gratis mammografie omdat zij vaker wil gaan dan om de twee jaar of omdat zij te jong of te oud is, heeft een voorschrift nodig van de huisarts of de gynaecoloog. Een onderzoek van beide borsten bij de radioloog kost minstens 59,49 euro. Uitstrijkjes, die nodig zijn om baarmoederhalskanker op te sporen, worden eens om de drie jaar terugbetaald.

Een leeftijdsgrens is er niet, terwijl baarmoederhalskankerscreening pas zinvol is voor vrouwen tussen 25 en 64 jaar. Hier stelt het Riziv vast dat vrouwen gemiddeld om de 19 maanden om een uitstrijkje gaan, terwijl 36 maanden is aanbevolen. (Belga/INM)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content