Vier op de tien vrouwen niet voorbereid op zwangerschap (studie)

© iStock

Ruim 44 procent van de Belgische vrouwen neemt onvoldoende voorzorgsmaatregelen tijdens de planningsfase om de gezondheid van hun baby te beïnvloeden.

Dat blijkt uit een studie bij 1.000 Belgische vrouwen tussen 18 en 40 jaar door onderzoeksbureau iVox, in opdracht van farmabedrijf Merck. “Een zorgwekkend cijfer. Daar moet dringend verandering in komen”, zegt Johan Van Wiemeersch van de Vlaamse Vereniging voor Obstetrie en Gynaecologie (VVOG).

Uit het onderzoek blijkt dat de meeste vrouwen met zwangerschapsplannen een gynaecoloog consulteren. Bijna een derde (31,7 procent) doet dat echter niet. Slechts een kwart van de vrouwen gaat online op zoek naar bijkomende informatie eens ze tot het besluit komen om hun gezin uit te breiden. Maar liefst 16 procent treft helemaal geen voorbereidingen tijdens de pre-conceptiefase.

“De meeste vrouwen beseffen wel dat een zwangerschap een aanpassing van hun levensstijl vraagt, maar blijkbaar voegen maar weinigen effectief de daad bij het woord tijdens de voorbereiding van hun zwangerschap”, zegt Van Wiemeersch. “Het belang van bewustmaking, vooral door gynaecologen op de kabinetten, blijft dus nog zeer groot.”

Foliumzuur

Het is tekenend dat 60 procent van de vrouwen vandaag niet weet dat foliumzuur de kans op een open rug of open schedel verkleint

Johan Van Wiemeersch

Uit de studie blijkt ook dat Belgische vrouwen het belang van foliumzuur ondanks de sensibiliseringsacties van de laatste jaren onderschatten. Die vitamine stimuleert de aanmaak van gezonde bloedcellen, heeft een positieve invloed op de opname van ijzer en helpt geboorteafwijkingen, zoals een open rug of een hazenlip, te voorkomen. Iets meer dan dan helft van de vrouwen (55,8 procent) neemt de vitamine tijdens de planningsfase en maar liefst vier op de tien vrouwen is ervan overtuigd dat foliumzuur niet belangrijk is tijdens de planningsfase.

“Het is tekenend dat 60 procent van de vrouwen vandaag niet weet dat foliumzuur de kans op een open rug of open schedel verkleint”, zegt Van Wiemeersch. “Er is nog een grote weg af te leggen en er is dringend nood aan meer bewustzijn. We hebben er alle belang bij dat vrouwen meer weten over de manier waarop ze de gezondheid van hun kind vanaf de planningsfase kunnen sturen.” (Belga/TE)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content