Mensen die een hartaanval hebben overleefd, hebben meer kans om negen jaar later nog in leven te zijn als ze voldoende vezels eten. Dat blijkt uit een studie van de Amerikaanse Harvard School of Public Health die werd gepubliceerd in het Britse vakblad British Medical Journal. 10 gram vezels meer per dag verkleint het risico op overlijden met 15 procent in een periode van negen jaar, aldus de studie.

De Amerikaanse onderzoekers baseerden zich op twee grootschalige onderzoeken uit de Verenigde Staten waar meer dan 4.000 hartpatiënten aan deelnamen. Ze volgden een dieet met extra aandacht voor een verhoogde dosis vezels. Negen jaar later waren 682 mannen en 451 vrouwen overleden.

De kans op overleving lijkt gelinkt te zijn met de inname van vezels. Zij die het meeste vezels aten, hadden 25 procent minder kans om te sterven in die negen jaar na een hartaanval ten gevolge van eender welke aandoening en 13 procent minder kans om te bezwijken aan een tweede hartaanval.

Vezels kunnen eenvoudig toegevoegd worden aan het dieet, zoals havermout en muesli tijdens het ontbijt. Andere vezelproducten zijn bananen, appels, wortelen, aardappelen en volkorenbrood.

Wie te weinig vezels eet, riskeert naast hartproblemen ook constipatie, darmziekten en zelfs darmkanker. (KVW)

Mensen die een hartaanval hebben overleefd, hebben meer kans om negen jaar later nog in leven te zijn als ze voldoende vezels eten. Dat blijkt uit een studie van de Amerikaanse Harvard School of Public Health die werd gepubliceerd in het Britse vakblad British Medical Journal. 10 gram vezels meer per dag verkleint het risico op overlijden met 15 procent in een periode van negen jaar, aldus de studie.De Amerikaanse onderzoekers baseerden zich op twee grootschalige onderzoeken uit de Verenigde Staten waar meer dan 4.000 hartpatiënten aan deelnamen. Ze volgden een dieet met extra aandacht voor een verhoogde dosis vezels. Negen jaar later waren 682 mannen en 451 vrouwen overleden. De kans op overleving lijkt gelinkt te zijn met de inname van vezels. Zij die het meeste vezels aten, hadden 25 procent minder kans om te sterven in die negen jaar na een hartaanval ten gevolge van eender welke aandoening en 13 procent minder kans om te bezwijken aan een tweede hartaanval. Vezels kunnen eenvoudig toegevoegd worden aan het dieet, zoals havermout en muesli tijdens het ontbijt. Andere vezelproducten zijn bananen, appels, wortelen, aardappelen en volkorenbrood. Wie te weinig vezels eet, riskeert naast hartproblemen ook constipatie, darmziekten en zelfs darmkanker. (KVW)