Voor haar doctoraat (UGent) onderzocht dr. Lore Lapeire, samen met een team van artsen en wetenschappers van het UZ Gent, hoe vetweefsel de kankercellen beïnvloedt.

"De laatste jaren is steeds duidelijker geworden dat vet geen neutrale toeschouwer van onze gezondheid is", verduidelijkt ze "Ons onderzoek toont nu aan dat vetweefsel, dat bij borstkanker de tumor volledig omgeeft, ook in wisselwerking treedt met die tumor."

De onderzoekers vingen de stoffen die door het vet worden afgescheiden op en voegden ze toe aan borstkankercellen. "De kankercellen vertoonden daarop meer tekenen van agressiviteit: ze verloren hun compacte organisatie, verspreidden zich makkelijker en groeiden sneller dan in de controlesituatie.

Het eiwit Oncostatine M, dat een specifieke signaalweg (STAT3) in de kankercel activeert, bleek daarvan oorzaak. Dat bevestigden proeven op muizen: een tumor waarbij STAT3 geactiveerd werd, vertoonde opmerkelijk meer bloedvaten rond de tumor."

Belangrijke gevolgen voor behandeling

De resultaten kunnen belangrijke gevolgen hebben voor de behandeling van borsttumoren. "Door ook de impact van de vetweefselomgeving van de tumor in rekening te nemen, kunnen meer gerichte therapieën worden ontwikkeld die de infiltratie van de tumor en eventuele uitzaaiingen tegengaan."

De studie legt ook een link met obesitas. Vetcellen die een te grote hoeveelheid vet moeten opslaan, komen onder stress te staan en scheiden daardoor een grotere hoeveelheid schadelijke stoffen af dan het normale vetweefstel, wat leidt tot een slechtere prognose bij borstkanker, zo blijkt voorts. Borstkanker is wereldwijd de meest voorkomende kanker. In België worden jaarlijks ongeveer 9.600 diagnoses gesteld. (Belga/NSK)

Voor haar doctoraat (UGent) onderzocht dr. Lore Lapeire, samen met een team van artsen en wetenschappers van het UZ Gent, hoe vetweefsel de kankercellen beïnvloedt."De laatste jaren is steeds duidelijker geworden dat vet geen neutrale toeschouwer van onze gezondheid is", verduidelijkt ze "Ons onderzoek toont nu aan dat vetweefsel, dat bij borstkanker de tumor volledig omgeeft, ook in wisselwerking treedt met die tumor."De onderzoekers vingen de stoffen die door het vet worden afgescheiden op en voegden ze toe aan borstkankercellen. "De kankercellen vertoonden daarop meer tekenen van agressiviteit: ze verloren hun compacte organisatie, verspreidden zich makkelijker en groeiden sneller dan in de controlesituatie.Het eiwit Oncostatine M, dat een specifieke signaalweg (STAT3) in de kankercel activeert, bleek daarvan oorzaak. Dat bevestigden proeven op muizen: een tumor waarbij STAT3 geactiveerd werd, vertoonde opmerkelijk meer bloedvaten rond de tumor."Belangrijke gevolgen voor behandelingDe resultaten kunnen belangrijke gevolgen hebben voor de behandeling van borsttumoren. "Door ook de impact van de vetweefselomgeving van de tumor in rekening te nemen, kunnen meer gerichte therapieën worden ontwikkeld die de infiltratie van de tumor en eventuele uitzaaiingen tegengaan."De studie legt ook een link met obesitas. Vetcellen die een te grote hoeveelheid vet moeten opslaan, komen onder stress te staan en scheiden daardoor een grotere hoeveelheid schadelijke stoffen af dan het normale vetweefstel, wat leidt tot een slechtere prognose bij borstkanker, zo blijkt voorts. Borstkanker is wereldwijd de meest voorkomende kanker. In België worden jaarlijks ongeveer 9.600 diagnoses gesteld. (Belga/NSK)