Dat is een duidelijke conclusie uit het werk van Lukas Van Oudenhove van de Katholieke Universiteit Leuven, die met een schare collega's in de Journal of Clinical Investigation beschrijft hoe personen die zonder het te weten een vetzuuroplossing toegediend kregen minder gevoelig waren voor een droevige gemoedstoestand.

Tot nu toe was het onderzoek naar de link tussen voeding en emoties toegespitst op sensorische aspecten, zoals smaak en reuk, van het voedsel. Maar uit de nieuwe inzichten blijkt dat alvast vet ook onbewust een gunstig effect op het moreel kan hebben.

De conclusie volgde uit experimenten waarbij normale proefpersonen via een maagsonde een vetzuuroplossing (of een neutrale zoutoplossing) toegediend kregen, en tegelijk met muziek en beelden in een bepaalde gemoedstoestand werden gebracht.

Waarschijnlijk zendt de maag onder invloed van vetprikkels signalen naar de hersenen die positief ervaren worden. (DD)

Dat is een duidelijke conclusie uit het werk van Lukas Van Oudenhove van de Katholieke Universiteit Leuven, die met een schare collega's in de Journal of Clinical Investigation beschrijft hoe personen die zonder het te weten een vetzuuroplossing toegediend kregen minder gevoelig waren voor een droevige gemoedstoestand. Tot nu toe was het onderzoek naar de link tussen voeding en emoties toegespitst op sensorische aspecten, zoals smaak en reuk, van het voedsel. Maar uit de nieuwe inzichten blijkt dat alvast vet ook onbewust een gunstig effect op het moreel kan hebben. De conclusie volgde uit experimenten waarbij normale proefpersonen via een maagsonde een vetzuuroplossing (of een neutrale zoutoplossing) toegediend kregen, en tegelijk met muziek en beelden in een bepaalde gemoedstoestand werden gebracht. Waarschijnlijk zendt de maag onder invloed van vetprikkels signalen naar de hersenen die positief ervaren worden. (DD)