Dat zegt hij in de gratis krant De Zondag.

Uit een onderzoek van de Christelijke Mutualiteit en UGent blijkt dat bijna zeven op de tien jongeren na een avondje stappen weleens last heeft van oorsuizingen. De jongeren zelf liggen daar echter niet wakker van.

'We bevroegen 250 jongeren (15 tot 20 jaar) en vier op de vijf beschouwt lawaai niet als problematisch. Ze vinden gehoorbescherming niet belangrijk, oordopjes zijn ook niet cool. Meer dan negentig procent draagt er geen, nochtans geeft meer dan 65 procent van deze jongeren aan ooit al oorsuizingen te hebben ervaren na blootstelling aan luide muziek. Bij 5 procent wordt dat chronisch', zegt professor Bart Vinck.

Maar door urenlang naar muziek aan 90 decibels te luisteren, kan men gehoorschade oplopen. 'Maak de oordopjes gewoon verplicht', aldus professor Vinck. 'Als je werkt op Rock Werchter of Pukkelpop, ben je verplicht om gehoorbescherming te dragen, maar als bezoeker niet. Ik snap de logica niet.

'Er worden wel oordopjes uitgedeeld. Dat is beter dan niets voor wie af en toe met te luide muziek geconfronteerd wordt, maar ze leiden ook tot een vals gevoel van veiligheid.

'Oordoppen op maat zijn stukken beter, al begrijp ik wel dat de kostprijs daarvoor, tussen de 120 en 150 euro, voor veel ouders een struikelblok is', aldus Vinck.

Dat zegt hij in de gratis krant De Zondag.Uit een onderzoek van de Christelijke Mutualiteit en UGent blijkt dat bijna zeven op de tien jongeren na een avondje stappen weleens last heeft van oorsuizingen. De jongeren zelf liggen daar echter niet wakker van. 'We bevroegen 250 jongeren (15 tot 20 jaar) en vier op de vijf beschouwt lawaai niet als problematisch. Ze vinden gehoorbescherming niet belangrijk, oordopjes zijn ook niet cool. Meer dan negentig procent draagt er geen, nochtans geeft meer dan 65 procent van deze jongeren aan ooit al oorsuizingen te hebben ervaren na blootstelling aan luide muziek. Bij 5 procent wordt dat chronisch', zegt professor Bart Vinck. Maar door urenlang naar muziek aan 90 decibels te luisteren, kan men gehoorschade oplopen. 'Maak de oordopjes gewoon verplicht', aldus professor Vinck. 'Als je werkt op Rock Werchter of Pukkelpop, ben je verplicht om gehoorbescherming te dragen, maar als bezoeker niet. Ik snap de logica niet. 'Er worden wel oordopjes uitgedeeld. Dat is beter dan niets voor wie af en toe met te luide muziek geconfronteerd wordt, maar ze leiden ook tot een vals gevoel van veiligheid. 'Oordoppen op maat zijn stukken beter, al begrijp ik wel dat de kostprijs daarvoor, tussen de 120 en 150 euro, voor veel ouders een struikelblok is', aldus Vinck.