De bacteriePseudomonas fluorescens werd ontdekt in een pak rauwe inktvis bij een Chinese kruidenier in de Canadese stad Saskatoon, zo schrijft de Washington Post op basis van een Amerikaans rapport.

De ontdekking in menselijke voeding is belangrijk, want de strijd tegen de bacterie beperkte zich tot nog toe vooral tot ziekenhuisomgevingen. Besmettingen daarbuiten, zoals een uitbraak in 2011 waarbij zeven mensen omkwamen, waren meestal terug te voeren op besmette patiënten die een ziekenhuis hadden verlaten.

Gevaarlijke genetische mutatie

Dat de bacterie nu voor het eerst in menselijke voeding vastgesteld is, betekent dat de consument een veel groter risico loopt, zeggen deskundigen. De bacterie zou het koken of bakken van de inktvis niet overleven, maar kan wel overgedragen in de keuken als handen niet naar behoren gewassen worden of het kookoppervlak niet wordt schoongemaakt. Een gezond persoon wordt niet ziek, maar voor mensen met een verzwakt immuunsysteem is deze superbacterie wel erg gevaarlijk.

Wetenschappers maken zich vooral zorgen over de mogelijke gevolgen voor andere bacteriën. De ontdekte variant is immers een genetische mutatie van een veel voorkomende bacterie in de grond en in water. Deze variant bevat een gen dat ze immuun maakt voor antibiotica, en de wetenschappers vrezen dat dit gen ook gedeeld kan worden met andere bacteriën in het menselijk lichaam, zoals bijvoorbeeld de E.coli-bacterie, een darmbacterie die blaasontstekingen veroorzaakt. (IPS/TE)

De bacteriePseudomonas fluorescens werd ontdekt in een pak rauwe inktvis bij een Chinese kruidenier in de Canadese stad Saskatoon, zo schrijft de Washington Post op basis van een Amerikaans rapport. De ontdekking in menselijke voeding is belangrijk, want de strijd tegen de bacterie beperkte zich tot nog toe vooral tot ziekenhuisomgevingen. Besmettingen daarbuiten, zoals een uitbraak in 2011 waarbij zeven mensen omkwamen, waren meestal terug te voeren op besmette patiënten die een ziekenhuis hadden verlaten.Dat de bacterie nu voor het eerst in menselijke voeding vastgesteld is, betekent dat de consument een veel groter risico loopt, zeggen deskundigen. De bacterie zou het koken of bakken van de inktvis niet overleven, maar kan wel overgedragen in de keuken als handen niet naar behoren gewassen worden of het kookoppervlak niet wordt schoongemaakt. Een gezond persoon wordt niet ziek, maar voor mensen met een verzwakt immuunsysteem is deze superbacterie wel erg gevaarlijk.Wetenschappers maken zich vooral zorgen over de mogelijke gevolgen voor andere bacteriën. De ontdekte variant is immers een genetische mutatie van een veel voorkomende bacterie in de grond en in water. Deze variant bevat een gen dat ze immuun maakt voor antibiotica, en de wetenschappers vrezen dat dit gen ook gedeeld kan worden met andere bacteriën in het menselijk lichaam, zoals bijvoorbeeld de E.coli-bacterie, een darmbacterie die blaasontstekingen veroorzaakt. (IPS/TE)