Ethiopische en Zweedse wetenschappers hebben ontdekt dat muggen die drager zijn van het malariavirus de neiging hebben om kippen en andere vogels te mijden. Dat blijkt uit experimenten die de onderzoekers uitvoerden en beschreven in het vakblad Malaria Journal. Muggen gebruiken hun reukzin om een dier te zoeken die ze kunnen bijten, maar blijkbaar zit er iets in de veren van kippen wat muggen doet afknappen.

Hoewel de infecties en het dodentol van en door malaria stilaan beginnen te dalen, zijn experts nog steeds op zoek naar nieuwe manieren om de verspreiding van de ziekte tegen te gaan. Sommige muggen worden immers steeds resistenter tegen insecticides.

De eerste keer

Een van de wetenschappers, professor Rickard Ignell van de Zweedse universiteit voor landbouwwetenschappen zegt verrast te zijn dat malariamuggen de geur van kippen afstotelijk vinden. 'Deze studie toont voor de eerste keer aan dat malariamuggen een bepaalde diersoort bewust vermijden op basis van geur.'

Hoe het komt dat de kippengeur een dergelijk effect op de muggen heeft, is onduidelijk. Een mogelijke verklaring is dat kippenbloed arm aan voedingsstoffen is of dat het voor de insecten moeilijk verteerbaar is. Een andere mogelijkheid is dat vogels een bedreiging vormen voor muggen en dat de insecten zo geëvolueerd zijn dat ze de dieren vermijden.

De onderzoekers menen dat ze de componenten in de geur van de kippen zouden kunnen isoleren en zo een natuurlijke insectenspray creëren

Zo'n 400.000 mensen in Afrika werden volgens de Verenigde Naties vorig jaar het slachtoffer van malaria. (TE)

Ethiopische en Zweedse wetenschappers hebben ontdekt dat muggen die drager zijn van het malariavirus de neiging hebben om kippen en andere vogels te mijden. Dat blijkt uit experimenten die de onderzoekers uitvoerden en beschreven in het vakblad Malaria Journal. Muggen gebruiken hun reukzin om een dier te zoeken die ze kunnen bijten, maar blijkbaar zit er iets in de veren van kippen wat muggen doet afknappen. Hoewel de infecties en het dodentol van en door malaria stilaan beginnen te dalen, zijn experts nog steeds op zoek naar nieuwe manieren om de verspreiding van de ziekte tegen te gaan. Sommige muggen worden immers steeds resistenter tegen insecticides.Een van de wetenschappers, professor Rickard Ignell van de Zweedse universiteit voor landbouwwetenschappen zegt verrast te zijn dat malariamuggen de geur van kippen afstotelijk vinden. 'Deze studie toont voor de eerste keer aan dat malariamuggen een bepaalde diersoort bewust vermijden op basis van geur.'Hoe het komt dat de kippengeur een dergelijk effect op de muggen heeft, is onduidelijk. Een mogelijke verklaring is dat kippenbloed arm aan voedingsstoffen is of dat het voor de insecten moeilijk verteerbaar is. Een andere mogelijkheid is dat vogels een bedreiging vormen voor muggen en dat de insecten zo geëvolueerd zijn dat ze de dieren vermijden. De onderzoekers menen dat ze de componenten in de geur van de kippen zouden kunnen isoleren en zo een natuurlijke insectenspray creërenZo'n 400.000 mensen in Afrika werden volgens de Verenigde Naties vorig jaar het slachtoffer van malaria. (TE)