Verkoop van vitamine D piekt

In de apotheken is de verkoop van vitamine D verdrievoudigd

In de apotheken is de verkoop van vitamine D verdrievoudigd. Dat blijkt uit cijfers van de Apothekersbond, meldt de VRT-nieuwsredactie.

Vitamine D is een bekend middel tegen botontkalking. Risicogroepen zoals bejaarden in rusthuizen die weinig buiten komen, krijgen meer vitamine D toegediend. Vitamine D zit van nature in bijvoorbeeld vette vis en in het wild groeiende paddestoelen, maar wordt ook door ons lichaam geproduceerd onder invloed van zonlicht. Vooral na de winter kunnen mensen kampen met een tekort.

Op drie jaar tijd blijkt de verkoop van de vitamine verdrievoudigd, meldt de VRT. In 2008 werden nog 1,14 miljoen verpakkingen verkocht, in 2001 waren dat er iets meer dan 3 miljoen. Dokters zijn zich bewuster geworden van de risicogroepen en vragen ook meer bloedafnames aan. Tussen 2009 en 2011 werden dubbel zoveel bloedonderzoeken aangevraagd om het vitamine D-gehalte te achterhalen.

Evenwicht

Guy De Backer van de Hoge Gezondheidsraad stelt dat de meeste mensen geen extra vitamine D hoeven te nemen. Met vitamine D verrijkte voeding zoals bij sommige melkproducten, kan volstaan. Professor Chantal Matthieu van het UZ Leuven vindt extra vitamine D tijdens de winter aangewezen, zolang de dosering maar verantwoord is.

Te veel vitamine D is schadelijk voor de nieren en kan zelfs tot een vergiftiging leiden. Er zijn ook aanwijzigingen dat een tekort aan vitamine D het risico kan vergroten op diabetes en bepaalde kankers. (Belga/INM)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content