Verkoop tabaksproducten daalt, aantal rokers neemt toe

Het aantal mensen dat dagelijks rookt is in 2011 gestegen van 18 naar 20 procent.

Het aantal Belgen dat dagelijks rookt is in 2011 licht gestegen in vergelijking met 2010. De verkoop van tabaksproducten is in 2011 echter wel gedaald, zo concludeert het Onderzoeks- en Informatiecentrum van de Verbruikersorganisaties (OIVO) uit een peiling bij meer dan 3.800 consumenten en een analyse van gegevens van de FOD Financiën.

In 2011 werd 12 procent minder sigaretten verkocht tegenover 2010. Roltabak ging vorig jaar 8 procent minder over de toonbank en ook de verkoop van sigaren liep licht terug (-0,4 procent). Nochtans is het aantal mensen dat dagelijks rookt gestegen van 18 naar 20 procent. Wanneer er ook rekening wordt gehouden met de gelegenheidsrokers (7 procent), blijkt dat in totaal zelfs meer dan een kwart van de Belgen rookt. Er zijn ongeveer evenveel Nederlandstaligen als Franstaligen die dagelijks roken.

Stabilisering

Volgens de verbruikersorganisatie gaat de lichte stijging van afgelopen jaar in tegen de evolutie op lange termijn. Het aantal dagelijkse rokers is sinds 1982 immers sterk gedaald, van veertig naar twintig procent. De laatste jaren is wel sprake van een stabilisering.

Het aantal rokers bij vrouwen ligt lager dan bij mannen. OIVO stelt dat 16 procent van de vrouwen dagelijks een sigaret opsteekt (3 procent meer dan in 2010), terwijl dat bij de mannen 24 procent is (+2 procent).

Tot slot zegt een op de twee rokers in de eerstkomende maanden mogelijk te willen stoppen met roken. Slechts 16 procent zegt echt vastberaden te zijn om zich aan dat voornemen te houden. (Belga/INM)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content