Verhaaltje voor het slapengaan? Het is beter als papa het doet

Papa's dagen hun kinderen meer uit bij het voorlezen. © iStock

Een Amerikaanse studie naar de impact van verhaaltjes voor het slapengaan op de taalontwikkeling van kinderen heeft tot een opmerkelijke conclusie geleid.

Voortaan hebben vaders een extra motivatie om hun kinderen ’s avonds in bed te stoppen. Dat blijkt uit een studie van de prestigieuze Amerikaanse universiteit van Harvard naar de taalontwikkeling bij kinderen die door hun ouders worden voorgelezen bij het slapengaan. Zo zou het beter zijn voor de kinderen als ze de verhaaltjes krijgen voorgelezen door hun papa.

Vooral meisjes lijken te profiteren van een mannelijke verhaaltjesverteller. Experts raden bovendien aan om al bij kinderen jonger dan 2 jaar met een boekje naast hen in bed te kruipen. Volgens Elisabeth Duursma, die het onderzoek uitvoerde, is de impact enorm. ‘Voorlezen wordt aanzien als een vrouwelijke activiteit, dus zijn kinderen extra aandachtig wanneer papa het doet. Het is speciaal’, zegt ze aan de Daily Mail.

Mannelijke verbeelding

Mannen en vrouwen nemen de taak ook op een verschillende manier ter harte, zo blijkt uit het onderzoek. Moeders hebben de neiging om ‘onderwijzers-achtige’, feitelijke vragen te stellen zoals ‘Hoeveel appels zie je?’

Vaders stellen dan weer meer abstracte vragen en hanteren een meer complex taalgebruik, dat tot vindingrijkere discussies leidt. Ze zetten hun kinderen aan om hun verbeelding te gebruiken en dagen hen uit wat beter is voor hun taalontwikkeling.

Experts zijn het erover eens dat verhaaltjes voor het slapengaan goed is voor kinderen. Ze breiden hun woordenschat uit, ze voelen zich veilig en het draagt bij tot hun leercapaciteit. (TE)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content