Vergeet de vaccinatie tegen mazelen niet

© Reuters

Het is Europese Vaccinatieweek. In dat kader wijst het Agentschap Zorg en Gezondheid op het belang van vaccinatie tegen mazelen voor tienjarigen.

Hoewel de meeste vaccineerbare aandoeningen onder controle zijn sinds de veralgemeende vaccinatie, blijft opvolging nodig. Soms steken oude ziekten, zoals de mazelen, opnieuw de kop op. Dat blijkt uit de meest recente cijfers van het Wetenschappelijk Instituut Volksgezondheid (WIV), die werden gepubliceerd naar aanleiding van de Europese Vaccinatieweek van 22 tot 28 april.

Het Agentschap Zorg en Gezondheid (AZG) wijst bovendien op het belang van de vaccinatie tegen mazelen voor tienjarigen. “Volgens de Wereldgezondheidsorganisatie is een vaccinatiegraad van 95 procent nodig om mazelen te ‘elimineren'”, aldus Geert Top, vaccinatie-expert van AZG. “Als de mazelen dan opduiken, zijn er zoveel mensen beschermd dat de ziekte zich niet kan verspreiden en weer verdwijnt.”

Het WIV benadrukt bovendien het belang van opvolging. De mazelen waren in België bijna verdwenen, maar in 2011 vond nog een uitbraak plaats, luidt het. De ziekte nam toe van 40 patiënten in 2010 naar 595 patiënten in 2011, de meerderheid van de gevallen was nooit gevaccineerd.

De vaccinatie tegen mazelen wordt gegeven in twee dosissen: een spuitje voor baby’s van twaalf maanden en eentje voor tienjarigen. Uit een recente studie naar de vaccinatiegraad blijkt dat meer dan 96 procent van de baby’s een spuitje krijgt, maar dat de vaccinatiegraad bij tieners 92,5 procent is.

Gratis vaccinatie

De vaccinatie gebeurt meestal gratis op school door een arts van een Centrum voor Leerlingenbegeleiding (CLB). Soms weten ouders echter niet dat er een vaccinatie plaatsvindt of vergeten ouders om een afspraak bij de huisarts of kinderarts te maken.

Tijdens de Europese Vaccinatieweek wordt overal in de Europese regio aandacht gevraagd voor het belang van vaccinaties. Het Agentschap Zorg en Gezondheid voert specifiek campagne om de vaccinatiegraad voor mazelen te verhogen. (Belga/INM)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content