Een nieuwe studie in het vakblad JAMA Oncology heeft onderzocht in hoeverre een vrouw controle heeft over het risico om in haar leven borstkanker te ontwikkelen. Uit de resultaten blijkt dat zelfs vrouwen met een voorgeschiedenis en genetische kwetsbaarheid in de familie hun risico kunnen verminderen als ze bijvoorbeeld gewicht verliezen en niet roken.

De onderzoekers schatten dat bijna 30 procent van alle borstkankers in de Verenigde Staten vermeden kunnen worden als vrouwen een gezond gewicht aanhouden, geen hormoonvervangende therapieën voor menopauzeklachten ondergaan, minder alcohol drinken en stoppen met roken.

Zelfs vrouwen met een groot risico die hun levensstijl aanpassen, hebben zowat hetzelfde risico om borstkanker te ontwikkelen in hun leven als een gemiddelde Amerikaanse vrouw die deze genetische kwetsbaarheid niet heeft.

Het is niet de eerste keer dat een studie de belangrijke rol van levensstijl aanhaalt om kanker te voorkomen. Uit een onderzoek in mei van dit jaar bleek dat levensstijl en omgevingsfactoren 20 tot 40 procent meebepalen of iemand kanker krijgt. En nog een andere studie gaf aan dat mensen het risico op 13 kankers met 20 procent kunnen verminderen als ze regelmatig sporten. (TE)

Een nieuwe studie in het vakblad JAMA Oncology heeft onderzocht in hoeverre een vrouw controle heeft over het risico om in haar leven borstkanker te ontwikkelen. Uit de resultaten blijkt dat zelfs vrouwen met een voorgeschiedenis en genetische kwetsbaarheid in de familie hun risico kunnen verminderen als ze bijvoorbeeld gewicht verliezen en niet roken. De onderzoekers schatten dat bijna 30 procent van alle borstkankers in de Verenigde Staten vermeden kunnen worden als vrouwen een gezond gewicht aanhouden, geen hormoonvervangende therapieën voor menopauzeklachten ondergaan, minder alcohol drinken en stoppen met roken. Zelfs vrouwen met een groot risico die hun levensstijl aanpassen, hebben zowat hetzelfde risico om borstkanker te ontwikkelen in hun leven als een gemiddelde Amerikaanse vrouw die deze genetische kwetsbaarheid niet heeft. Het is niet de eerste keer dat een studie de belangrijke rol van levensstijl aanhaalt om kanker te voorkomen. Uit een onderzoek in mei van dit jaar bleek dat levensstijl en omgevingsfactoren 20 tot 40 procent meebepalen of iemand kanker krijgt. En nog een andere studie gaf aan dat mensen het risico op 13 kankers met 20 procent kunnen verminderen als ze regelmatig sporten. (TE)