Vegetarische voeding lijkt te beschermen tegen kanker en zoveel meer

Kanker is in westerse landen de tweede belangrijkste doodsoorzaak, na hart- en vaatziekten. Maar vegetariërs blijken beter af te zijn.

Voedingsgewoonten zijn vermoedelijk verantwoordelijk voor minstens 30% van alle kankers in Westerse landen.

Er zijn al langer aanwijzingen dat een vegetarische voeding beter is voor de algemene gezondheid en een zekere bescherming biedt tegen kanker. Een nieuw onderzoek van de Loma Linda universiteit in Californië lijkt dit te bevestigen.

De onderzoekers vergeleken diverse voedingspatronen met de aantallen kankers die ontdekt werden bij een kleine 70.000 deelnemers aan de tweede Adventist Health Study.

Zevendedagsadventisten

Zevendedagsadventisten vormen een internationaal christelijk kerkgenootschap dat ontstond in de jaren 1840. Ze volgen specifieke voedselvoorschriften uit de Bijbel die vrij grote overeenkomsten vertonen met de kosjere voedingsvoorschriften van Joden. Ze mogen onder meer geen paarden- en varkensvlees eten en geen garnalen. Tabak en alcohol zijn eveneens verboden.

Die voedingsvoorschriften leidden onder meer tot een van de meest bekende ontbijtgranen die momenteel op de markt zijn: de cornflakes van de gebroeders Kellogg.

Dit oorspronkelijk gezonde product zorgde voor een scheiding tussen de twee broers die ze blijkbaar nooit meer overbrugd hebben. De oorzaak was de toevoeging van suiker waar een van beide zich hardnekkig tegen verzette.

De hoge concentratie aan suiker zorgt ook nu nog altijd voor veel controverse omtrent ontbijtgranen, maar het is duidelijk wie van beide broers de strijd gewonnen heeft.

Adventist Health Study 2

De tweede Adventist Health Study is een langlopend onderzoek bij meer dan 96.000 leden van dit kerkgenootschap in de Verenigde Staten en Canada. De studie ging in 2002 van start met als doel verbanden onderzoeken tussen levensstijl, voeding en ziekten. Een groep als de de Zevendedagsadventisten leent zich daar uitstekend toe.

Bemoedigende resultaten

De onderzoekers keken naar de samenhang tussen verschillende voedingspatronen: niet-vegetariërs en vegetariërs die nog melk of vis aten, veganisten en semi-vegetariërs en kanker. De resultaten zijn erg bemoedigend voor de vegetariërs:

Op de bijna 70.000 deelnemers werden sinds het begin van de studie 2,939 gevallen van kanker gediagnosticeerd

In vergelijking met mensen die een gewone voeding aanhielden, liepen de vegetariërs gemiddeld 8% minder kans om kanker te ontwikkelen. Bij veganisten lag die kans ongeveer 16% lager.

Voor kankers van maag en darmen lag het risico voor vegetariërs algemeen ongeveer 24% lager.

Vrouwelijke veganisten hadden gemiddeld 34% minder specifiek vrouwelijke kankers.

Frisser, jonger en gezonder Volgens een vroegere studie bij deze groep zou een voeding van minstens 3 maal per week bonen en 1 maal per week bruine rijst het risico op dikke darmkanker met respectievelijk 33 en 40% kunnen doen dalen.

Maar het blijft niet beperkt tot dat. Andere studies wijzen op nog meer mogelijke voordelen van een vegetarische voeding, zoals een lager lichaamsgewicht, minder stofwisselingsproblemen, minder chronische aandoeningen van bijvoorbeeld hart en bloedvaten, minder diabetes, enzovoort.

Bovendien leven Zevendedagsadventisten aanzienlijk langer dan hun landgenoten en genieten ze langer van een uitstekende gezondheid. Lees: ze blijven fit en actief tot relatief kort voor hun dood, terwijl de meeste landgenoten met minder gezonde voedingsgewoonten dan al lang op de sukkel zijn en niet veel meer kunnen dan kwijlend, al dan niet dement vanachter een raam de wereld aan zich voorbij zien trekken.

Het is maar waarvoor je zelf kiest.

Jan Etienne, Bodytalk

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content