In 2014 waren er wereldwijd 1,9 miljard mensen met overgewicht, meer dan 600 miljoen van hen waren obees. Volgens een team van onderzoekers die verbonden zijn aan de universiteiten van Adelaide, Central Queensland en South Australia kan de baan die je uitoefent het risico op obesitas bepalen.

Beslissingen nemen

Om de psychologische kwaliteiten op de werkvloer te meten, worden modellen gebruikt waarin rekening wordt gehouden met de mate waarin een werknemer zijn vaardigheden kan benutten en de mate waarin hij kans maakt om beslissingen te nemen.

Deze beide factoren werden in voorgaande onderzoeken telkens samengenomen om het effect ervan op gezondheid te meten. Men ging er immers van uit dat een baan met veel verantwoordelijkheid weliswaar stresserend is, maar dat de hoge mate van controle de veeleisendheid anderzijds kan verlichten.

Dit onderzoek, dat werd gepubliceerd in Social Science & Medicine, suggereert dat vaardigheden en beslissingsmacht apart moeten beoordeeld worden, zeker met het oog op onderzoek naar obesitas.

Smallere taille

De wetenschappers onderzochten 230 werkende vrouwen en 220 werkende mannen. Ze ontdekten dat de mogelijkheid en vrijheid om de vaardigheden optimaal te kunnen inzetten op het werk gelinkt zijn aan een lagere body mass index (BMI) en een smallere tailleomtrek.

Voor mensen die vaak beslissingen moeten nemen bleek net het tegenovergestelde: zij hadden een hoger BMI en een bredere tailleomtrek.

'Vaak worden mensen met obesitas verweten dat ze te veel eten en te weinig bewegen, maar ook psychologische en sociale factoren zijn belangrijk', zegt hoofdauteur Christopher Bean.

Vetopslag

Historisch gezien wordt een hoge verantwoordelijkheid op het werk als positief gezien. Veel beslissingen moeten nemen kan er echter voor zorgen dat de werknemer meer stress krijgt en meer gaat eten, maar ook dat er veranderingen gebeuren in de manier waarop het lichaam met de verwerking van voedsel omgaat, waardoor een cumulatie van vetopslag in het lichaam plaatsvindt.

Ook de interactie met bepaalde karaktereigenschappen van een individu kan dit alles nog versterken, zeggen de onderzoekers. Zo zal iemand die veel beslissingen moet nemen meer stress ondervinden als die weinig vastberaden is dan iemand die van nature erg vastberaden is.

'Er zijn dus veel meer interactieve processen die mee bepalend zijn voor obesitas', zegt Bean. 'Anderzijds is arbeid een fundamenteel deel van het leven. Daarom is het belangrijk om te begrijpen welke factoren op de werkvloer allemaal betrokken zijn bij de ontwikkeling van obesitas.'

Volgens experten zal het globale percentage van mensen met obesitas stijgen van 13 naar 17 procent in 2025 tenzij er snel iets wordt ondernomen. (IPS)

In 2014 waren er wereldwijd 1,9 miljard mensen met overgewicht, meer dan 600 miljoen van hen waren obees. Volgens een team van onderzoekers die verbonden zijn aan de universiteiten van Adelaide, Central Queensland en South Australia kan de baan die je uitoefent het risico op obesitas bepalen.Om de psychologische kwaliteiten op de werkvloer te meten, worden modellen gebruikt waarin rekening wordt gehouden met de mate waarin een werknemer zijn vaardigheden kan benutten en de mate waarin hij kans maakt om beslissingen te nemen.Deze beide factoren werden in voorgaande onderzoeken telkens samengenomen om het effect ervan op gezondheid te meten. Men ging er immers van uit dat een baan met veel verantwoordelijkheid weliswaar stresserend is, maar dat de hoge mate van controle de veeleisendheid anderzijds kan verlichten.Dit onderzoek, dat werd gepubliceerd in Social Science & Medicine, suggereert dat vaardigheden en beslissingsmacht apart moeten beoordeeld worden, zeker met het oog op onderzoek naar obesitas.De wetenschappers onderzochten 230 werkende vrouwen en 220 werkende mannen. Ze ontdekten dat de mogelijkheid en vrijheid om de vaardigheden optimaal te kunnen inzetten op het werk gelinkt zijn aan een lagere body mass index (BMI) en een smallere tailleomtrek.Voor mensen die vaak beslissingen moeten nemen bleek net het tegenovergestelde: zij hadden een hoger BMI en een bredere tailleomtrek.'Vaak worden mensen met obesitas verweten dat ze te veel eten en te weinig bewegen, maar ook psychologische en sociale factoren zijn belangrijk', zegt hoofdauteur Christopher Bean.Historisch gezien wordt een hoge verantwoordelijkheid op het werk als positief gezien. Veel beslissingen moeten nemen kan er echter voor zorgen dat de werknemer meer stress krijgt en meer gaat eten, maar ook dat er veranderingen gebeuren in de manier waarop het lichaam met de verwerking van voedsel omgaat, waardoor een cumulatie van vetopslag in het lichaam plaatsvindt. Ook de interactie met bepaalde karaktereigenschappen van een individu kan dit alles nog versterken, zeggen de onderzoekers. Zo zal iemand die veel beslissingen moet nemen meer stress ondervinden als die weinig vastberaden is dan iemand die van nature erg vastberaden is.'Er zijn dus veel meer interactieve processen die mee bepalend zijn voor obesitas', zegt Bean. 'Anderzijds is arbeid een fundamenteel deel van het leven. Daarom is het belangrijk om te begrijpen welke factoren op de werkvloer allemaal betrokken zijn bij de ontwikkeling van obesitas.'Volgens experten zal het globale percentage van mensen met obesitas stijgen van 13 naar 17 procent in 2025 tenzij er snel iets wordt ondernomen. (IPS)