Veel geneesmiddelen goedkoper in 2016
Dankzij het Toekomstpact van minister voor Volksgezondheid Maggie De Block (Open VLD), zullen behoorlijk wat geneesmiddelen vanaf 1 maart 2016 opvallend goedkoper zijn.
In een tijd waarin alles duurder lijkt te worden, is er toch een sprankeltje goed nieuws. Behoorlijk wat geneesmiddelen zullen immers op 1 maart 2016 opvallend goedkoper worden. Reden is het Toekomstpact dat minister van Volksgezondheid Maggie De Block (Open VLD) vorige zomer met de farmaceutische industrie heeft afgesloten.
Dat Toekomstpact biedt de farmaceutische industrie een stabiel budgettair kader voor de volgende jaren. Maar daar staat heel wat tegenover. Een van de eisen is immers dat geneesmiddelen sneller goedkoper moeten worden. In ruil wordt er dan weer geïnvesteerd in innovatieve geneesmiddelen.
Kleinere voorraad
Dat de geneesmiddelen voor de gewone man ook goedkoper zullen worden, ligt vooral aan de zogenaamde patent cliff. Vanaf het ogenblik dat een geneesmiddel niet langer onder patent staat, moet de prijs in één klap een heel pak dalen. Tot nog toe gebeurde dat geleidelijk, via opeenvolgende prijsdalingen, maar vanaf 1 maart 2016 zal die prijs éénmalig en dus opvallend naar beneden gaan. Dat heeft gevolgen voor heel veel post-octrooigeneesmiddelen. De prijs van de nieuwe generieken moeten, door de bepalingen in datzelfde toekomstpact, tot 60 procent goedkoper worden dan de initiële vergoedingsbassis van het overeenstemmende merkproduct. In de praktijk betekent het een bijkomende prijsdaling van zo’n 17 procent.
Die maatregel heeft echter een aantal consequenties, naast de gunstige gevolgen voor de patiënt. Apothekers zullen immers minder stock opslaan voor geneesmiddelen die op 1 maart opvallend goedkoper worden. Het valt dus te verwachten dat rond die periode bepaalde geneesmiddelen niet onmiddellijk in de voorraadkast van de apotheker zullen te vinden zijn. Maar ook de (huis)arts kan helpen om het voor de patiënt goedkoper te maken. Geneesmiddelen die hij in februari in een grote verpakking (goed voor een paar maanden behandeling) voorschrijft, zouden immers een paar weken later veel goedkoper kunnen worden. Waardoor de patiënt in februari veel meer zal betalen dan in maart.
Parallelle export
Een aantal originele geneesmiddelen dat op 1 maart niet langer onder patent is, zal bovendien niet goedkoper worden. Bepaalde farmaceutische bedrijven hebben immers laten weten dat ze niet in het systeem stappen. Als ze dat wél zouden doen, dan zouden hun geneesmiddelen daardoor in België zo goedkoop worden dat het buitenland ze hier zou komen inkopen (parallelle export). Om dat te vermijden, stappen die farmabedrijven met bepaalde geneesmiddelen bewust niet in de patent cliff. Gevolg daarvan is dat het originele geneesmiddel op de Belgische markt niet langer zal terugbetaald worden. Met uitzondering van een handjevol geneesmiddelen gaat het echter om medicijnen waarvoor in België een generieke versie bestaat. Voor de patiënt zal de beslissing van het farmaceutische bedrijf dus zelden een probleem leveren.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier