Varkensboeren massaal besmet met MRSA

Désirée De Poot

Een onderzoek van de Vrije Universiteit Medisch Centrum van Amsterdam heeft uitgewezen dat opvallend veel varkenshouders besmet zijn met veegerelateerd MRSA.

Veegerelateerd MRSA is bij de gemiddelde burger vrij zeldzaam. In Nederland zou slechts 1 op de 1.000 patiënten besmet zijn met de bacterie. De verspreiding in de ziekenhuizen ervan is dus beperkt. Maar anders wordt het als we louter naar de varkenshouders en hun families gaan kijken. Zowat 63 procent van de Nederlandse varkenshouders en 10 procent van hun gezinsleden zijn besmet met veegerelateerd MRSA.

Zorgwekkende evolutie

Wetenschappers zien dit als een zorgwekkende evolutie. Want een hoge aanwezigheid van de bacterie in de veestapel kan een bedreiging zijn voor de volksgezondheid in de toekomst. Zo voorspellen wetenschappers dat genetische veranderingen deze bacterie nog verder doet verspreiden, terwijl ze nu al zeer moeilijk te behandelen is.

De mens kan besmet worden met deze bacterie als hij in direct contact komt met varkens. Een mondmasker kan al helpen en, raar maar waar, boeren die al besmet zijn met de Staphylococcus Aureus (SA) lopen een minder grote kans op een besmetting met de veegerelateerde MRSA omdat de SA letterlijk te veel plaats inneemt en dus geen ruimte meer overlaat voor MRSA.

Resistent

Het grote probleem met MRSA is dat het zo moeilijk te behandelen is. Het is ondertussen ongevoelig voor de meest gebruikte antibiotica. Bovendien herkennen patiënten (noch artsen) het verschil niet tussen bijvoorbeeld een steenpuist met MRSA of met SA. Alleen een laboratoriumonderzoek kan uitsluitsel geven en dat gebeurt zelden bij een ‘banale’ steenpuist.

De Belgische overheidscampagne dat het onnodige gebruik van antibiotica in de kijker stelt, kan mee helpen om de bacterie het hoofd te bieden. Het kan ervoor zorgen dat de weinige antibiotica die nog kan ingezet worden tegen MRSA haar werking behoudt en niet resistent wordt.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content