Vanaf september 20 sessies bij psycholoog terugbetaald

© Reuters

Vanaf 1 september heeft iedereen recht op betaalbare psychologische zorg tegen 11 euro per consultatie, en dat tot 20 sessies per jaar. Daarover is een akkoord bereikt tussen het Riziv, de FOD Volksgezondheid en de sector.

In de nieuwe overeenkomst, die deel uitmaakt van het protocol ‘geestelijke gezondheidszorg’, staan ook een aantal andere hervormingen. Zo wordt de vergoeding voor klinisch psychologen en orthopedagogen opgekrikt, tot 75 euro per individuele sessie, en 326 of 400 euro voor een groepssessie.

Ook het federale budget gaat gevoelig de hoogte in en stijgt naar bijna 152 miljoen euro of bijna vier keer zoveel als in 2020, toen vastgelegd onder minister van Volksgezondheid Maggie De Block (Open Vld). Wie psychologische zorg nodig heeft, zal bovendien minder uit eigen zak moeten betalen.

‘We gaan naar laagdrempelige en betaalbare psychologische hulp voor iedereen die er nood aan heeft’, zegt ­minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke (Vooruit).

‘Dat is voldoende als eerste ruime stap’, reageert Koen Lowet, directeur van de Vlaamse Vereniging voor Klinisch Psychologen. ‘Er zullen eindelijk genoeg psychologen beschikbaar zijn, en ook patiënten met meer complexere hulpvragen of speciale zorg zoals posttraumatische begeleiding, komen in aanmerking voor een terugbetaling.’

Doel van het akkoord is ook patiënten zo snel mogelijk te helpen en maximaal een maand na de hulpvraag een eerste sessie met een therapeut op te starten, liefst zelfs na een week al. ‘Het is zo’n ingrijpende hervorming dat we pas eind augustus alle details goed kunnen communiceren, maar er is wel eindelijk een akkoord’, aldus nog Lowet.

Partner Content