Volgens een woordvoerster van de Wereldgezondheidsorganisatie gaat het om een vrouw en een man uit de buitenwijken van Conakry. De besmetting bij de man werd vastgesteld na een post-mortemonderzoek. De ontdekking van de nieuwe patiënten geldt als verontrustend, want er waren twee weken (sinds 27 september) geen besmettingen meer genoteerd. Tegelijkertijd meldt het Royal Free Ziekenhuis in Londen vandaag dat de Schotse verpleegster Pauline Cafferkey, die tien maanden geleden de ziekte overwon, terug in kritieke toestand in het ziekenhuis ligt. Ze wordt op een speciale afdeling behandeld.

Eerder deze week raakte bekend dat het ebolavirus nog maanden in het lichaam kan sluimeren. Ook wanneer de patiënt genezen wordt verklaard, kan het virus later opnieuw toeslaan. Uit de resultaten van het onderzoek, dat werd gepubliceerd in The New Journal of Medicine, blijkt dat onder meer oogvocht, sperma, het centrale zenuwstelsel en de placenta nog lange tijd gevoelig blijven voor het virus. In Sierra Leone zijn er nog steeds veel mannen die positief testen op ebola, door besmet sperma. De Wereldgezondheidsorganisatie wijst in de getroffen landen daarom op het risico van onveilige seks. Het gebruiken van voorbehoedsmiddelen is aangewezen tot zelfs negen maanden na genezing.

De ebola-uitbraak kostte sinds eind december 2013 al aan 11.300 mensen het leven. Sierra Leone, Liberia en Guinee werden het ergst getroffen. (MVM)

Volgens een woordvoerster van de Wereldgezondheidsorganisatie gaat het om een vrouw en een man uit de buitenwijken van Conakry. De besmetting bij de man werd vastgesteld na een post-mortemonderzoek. De ontdekking van de nieuwe patiënten geldt als verontrustend, want er waren twee weken (sinds 27 september) geen besmettingen meer genoteerd. Tegelijkertijd meldt het Royal Free Ziekenhuis in Londen vandaag dat de Schotse verpleegster Pauline Cafferkey, die tien maanden geleden de ziekte overwon, terug in kritieke toestand in het ziekenhuis ligt. Ze wordt op een speciale afdeling behandeld. Eerder deze week raakte bekend dat het ebolavirus nog maanden in het lichaam kan sluimeren. Ook wanneer de patiënt genezen wordt verklaard, kan het virus later opnieuw toeslaan. Uit de resultaten van het onderzoek, dat werd gepubliceerd in The New Journal of Medicine, blijkt dat onder meer oogvocht, sperma, het centrale zenuwstelsel en de placenta nog lange tijd gevoelig blijven voor het virus. In Sierra Leone zijn er nog steeds veel mannen die positief testen op ebola, door besmet sperma. De Wereldgezondheidsorganisatie wijst in de getroffen landen daarom op het risico van onveilige seks. Het gebruiken van voorbehoedsmiddelen is aangewezen tot zelfs negen maanden na genezing. De ebola-uitbraak kostte sinds eind december 2013 al aan 11.300 mensen het leven. Sierra Leone, Liberia en Guinee werden het ergst getroffen. (MVM)