Als te vroeg geboren baby's een vaccinatie krijgen tegen het zogeheten RS-virus, krijgen ze minder snel last van ademhalingsproblemen. In hun babytijd zullen ze minder snel in het ziekenhuis opgenomen hoeven te worden, maar ook later zullen ze minder snel klachten als een piepende ademhaling hebben. Dat zeggen onderzoekers van het Universitair Medisch Centrum Utrecht.

De onderzoekers ontdekten dat benauwdheid bij te vroeg geboren baby's vaak door het RS-virus komt, een luchtweginfectie die erg op een verkoudheid lijkt. Veel baby's raken geïnfecteerd, maar slechts 1 procent hoeft te worden opgenomen in het ziekenhuis.

De wetenschappers gaven 429 te vroeg geboren (na een zwangerschap van 33 tot 35 weken) maar verder gezonde baby's een injectie tegen het RS-virus of een placebo. Ouders van de gevaccineerde kinderen rapporteerden in het daaropvolgende jaar minder ademhalingsproblemen dan normaal: het aantal dagen met klachten in hun eerste levensjaar daalde met 61 procent.

De onderzoekers publiceerden hun bevindingen in het New England Journal of Medicine. (Belga/INM)

Als te vroeg geboren baby's een vaccinatie krijgen tegen het zogeheten RS-virus, krijgen ze minder snel last van ademhalingsproblemen. In hun babytijd zullen ze minder snel in het ziekenhuis opgenomen hoeven te worden, maar ook later zullen ze minder snel klachten als een piepende ademhaling hebben. Dat zeggen onderzoekers van het Universitair Medisch Centrum Utrecht. De onderzoekers ontdekten dat benauwdheid bij te vroeg geboren baby's vaak door het RS-virus komt, een luchtweginfectie die erg op een verkoudheid lijkt. Veel baby's raken geïnfecteerd, maar slechts 1 procent hoeft te worden opgenomen in het ziekenhuis. De wetenschappers gaven 429 te vroeg geboren (na een zwangerschap van 33 tot 35 weken) maar verder gezonde baby's een injectie tegen het RS-virus of een placebo. Ouders van de gevaccineerde kinderen rapporteerden in het daaropvolgende jaar minder ademhalingsproblemen dan normaal: het aantal dagen met klachten in hun eerste levensjaar daalde met 61 procent. De onderzoekers publiceerden hun bevindingen in het New England Journal of Medicine. (Belga/INM)