Knokkelkoorts komt vooral voor in Azië en Latijns-Amerika en is sterk in opmars: jaarlijks raken 50 miljoen mensen besmet. Dat is dertig keer meer dan een halve eeuw geleden. De ziekte lijkt in eerste instantie op griep, maar kan zich ontwikkelen tot een dodelijke hemorragische koorts.

In Latijns-Amerika alleen al kost de ziekte de economie gemiddeld 1,5 miljard euro per jaar. Reden genoeg voor medische firma's om op zoek te gaan naar een vaccin, en dat lijkt nu te lukken. Een experimenteel vaccin van het Franse Sanofi slaagde in de eerste fase van grootschalige klinische tests .

Tienduizend kinderen

Het nieuwe vaccin werd getest bij meer dan tienduizend kinderen in in Indonesië, Maleisië, de Filipijnen, Thailand en Vietnam. Twee derde van de kinderen kreeg het vaccin toegediend, een derde kreeg een placebo. Bij de ingeënte kinderen daalde de kans op de ziekte met 56 procent.

"Deze verwezenlijking is het resultaat van meer dan twintig jaar onderzoek en samenwerking met wetenschappers, vrijwilligers, overheden en internationale organisaties", zegt Olivier Charmeil, ceo van Sanofi Pasteur. "Onze doelstelling is van dengue de volgende vermijdbare ziekte te maken, en zo de WHO-doelstelling te steunen om de besmettingen met een kwart en overlijdens met de helft terug te dringen tegen 2020." (IPS)

Knokkelkoorts komt vooral voor in Azië en Latijns-Amerika en is sterk in opmars: jaarlijks raken 50 miljoen mensen besmet. Dat is dertig keer meer dan een halve eeuw geleden. De ziekte lijkt in eerste instantie op griep, maar kan zich ontwikkelen tot een dodelijke hemorragische koorts.In Latijns-Amerika alleen al kost de ziekte de economie gemiddeld 1,5 miljard euro per jaar. Reden genoeg voor medische firma's om op zoek te gaan naar een vaccin, en dat lijkt nu te lukken. Een experimenteel vaccin van het Franse Sanofi slaagde in de eerste fase van grootschalige klinische tests .Tienduizend kinderenHet nieuwe vaccin werd getest bij meer dan tienduizend kinderen in in Indonesië, Maleisië, de Filipijnen, Thailand en Vietnam. Twee derde van de kinderen kreeg het vaccin toegediend, een derde kreeg een placebo. Bij de ingeënte kinderen daalde de kans op de ziekte met 56 procent."Deze verwezenlijking is het resultaat van meer dan twintig jaar onderzoek en samenwerking met wetenschappers, vrijwilligers, overheden en internationale organisaties", zegt Olivier Charmeil, ceo van Sanofi Pasteur. "Onze doelstelling is van dengue de volgende vermijdbare ziekte te maken, en zo de WHO-doelstelling te steunen om de besmettingen met een kwart en overlijdens met de helft terug te dringen tegen 2020." (IPS)