Het coronavaccin van Pfizer en BioNTech is voor 95 procent doeltreffend. Dat blijkt uit de volledige studieresultaten nu de klinische proeven werden afgerond, zo heeft de farmaceut Pfizer zelf gemeld.

'Met trots kunnen wij samen met BioNTech aankondigen dat de fase 3-studie van ons kandidaat-vaccin tegen COVID-19 alle primaire effectiviteitseindpunten heeft gehaald', aldus Pfizer op Twitter. Het kandidaat-vaccin, dat officieel de naam 'BNT162b2' kreeg, was 95 procent doeltreffend vanaf 28 dagen na de eerste dosis. Er werden 170 bevestigde gevallen van COVID-19 geëvalueerd, waarbij 162 gevallen werden waargenomen in de placebogroep tegenover 8 in de vaccinatiegroep.

Het doeltreffendheidspercentage is hoger dan dat van de gedeeltelijke resultaten die vorige week werden gepubliceerd. Toen toonden de resultaten 'meer dan 90 procent' efficiëntie.

'Tot op heden zijn er geen ernstige veiligheidsproblemen met betrekking tot het kandidaat-vaccin gemeld', klinkt het nog op Twitter. De gegevens over de werkzaamheid en de veiligheid van de studie zullen uiteindelijk ook worden ingediend bij een wetenschappelijk tijdschrift voor een peerreview.

'Goedkeuring vaccin medio december'

Het coronavaccin van het Amerikaanse farmabedrijf Pfizer en het Duitse BioNTtech wordt mogelijk half december al goedgekeurd door Amerikaanse en Europese medicijnautoriteiten. Dat zei de directeur van BioNTech na de publicatie van de positieve testresultaten.

Volgens CEO Ugur Sahin kunnen de medicijnautoriteiten in de VS gebruik maken van een versnelde procedure omdat het om een noodsituatie gaat. De voorlopige goedkeuring wordt in de eerste helft van december voorzien. De Europese autoriteiten zullen naar verwachting in de tweede helft van december akkoord kunnen gaan.

'De vraag is of aan alle voorwaarden is voldaan', aldus Sahin. 'Een en ander zal afhangen van de verzoeken die we nog krijgen.' Het vaccin wordt onder meer geproduceerd in de fabriek van Pfizer in Puurs.

Het coronavaccin van Pfizer en BioNTech is voor 95 procent doeltreffend. Dat blijkt uit de volledige studieresultaten nu de klinische proeven werden afgerond, zo heeft de farmaceut Pfizer zelf gemeld.'Met trots kunnen wij samen met BioNTech aankondigen dat de fase 3-studie van ons kandidaat-vaccin tegen COVID-19 alle primaire effectiviteitseindpunten heeft gehaald', aldus Pfizer op Twitter. Het kandidaat-vaccin, dat officieel de naam 'BNT162b2' kreeg, was 95 procent doeltreffend vanaf 28 dagen na de eerste dosis. Er werden 170 bevestigde gevallen van COVID-19 geëvalueerd, waarbij 162 gevallen werden waargenomen in de placebogroep tegenover 8 in de vaccinatiegroep. Het doeltreffendheidspercentage is hoger dan dat van de gedeeltelijke resultaten die vorige week werden gepubliceerd. Toen toonden de resultaten 'meer dan 90 procent' efficiëntie. 'Tot op heden zijn er geen ernstige veiligheidsproblemen met betrekking tot het kandidaat-vaccin gemeld', klinkt het nog op Twitter. De gegevens over de werkzaamheid en de veiligheid van de studie zullen uiteindelijk ook worden ingediend bij een wetenschappelijk tijdschrift voor een peerreview.Het coronavaccin van het Amerikaanse farmabedrijf Pfizer en het Duitse BioNTtech wordt mogelijk half december al goedgekeurd door Amerikaanse en Europese medicijnautoriteiten. Dat zei de directeur van BioNTech na de publicatie van de positieve testresultaten.Volgens CEO Ugur Sahin kunnen de medicijnautoriteiten in de VS gebruik maken van een versnelde procedure omdat het om een noodsituatie gaat. De voorlopige goedkeuring wordt in de eerste helft van december voorzien. De Europese autoriteiten zullen naar verwachting in de tweede helft van december akkoord kunnen gaan. 'De vraag is of aan alle voorwaarden is voldaan', aldus Sahin. 'Een en ander zal afhangen van de verzoeken die we nog krijgen.' Het vaccin wordt onder meer geproduceerd in de fabriek van Pfizer in Puurs.