UZA wereldwijd eerste ziekenhuis dat objectief pijn kan meten

Pijn © Belga

Als eerste ziekenhuis ter wereld heeft het UZA apparaten in gebruik genomen die pijn objectief kunnen meten.

Het Universitair Ziekenhuis in Antwerpen (UZA) heeft als eerste ziekenhuis ter wereld apparaten in gebruik die objectief pijn kunnen meten. Dat meldt de zorginstelling in een persbericht. Naast de meting van acute pijn kan ook gekeken worden in welke mate bij chronische pijnpatiënten het pijndempingssysteem verstoord is.

Volgens het multidisciplinair pijncentrum van het UZA wordt al decennia gezocht naar een manier om pijn, die tot nu door de patiënt op een schaal van 0 tot 10 werd geplaatst, te objectiveren. De Israëlische firma Medoc ontwikkelde twee pijnmetingstoestellen, die door een lange samenwerking met het UZA en het Belgische DEN Medical in Antwerpen voor het eerst worden gebruikt.

Het toestel Medasense kan met een sensor aan de vinger acute pijn meten op basis van zeven parameters waaronder doorbloeding en weerstand aan de huid. Met een wiskundige formule wordt een pijncijfer bepaald en weergegeven.

Het andere toestel, de CPM, meet bij chronischepijnpatiënten of het pijncontrolesysteem correct functioneert door de reactie op grote of kleine temperatuurverschillen te meten. “Zo willen we het toestel op grote schaal gebruiken bij bepaalde heelkundige ingrepen, waar de verdoving afstellen niet altijd eenvoudig is. Verder kan je voor patiënten die langdurig in slaap zijn de pijn opvolgen. We kunnen het ook voor patiënten met chronische veralgemeende pijn bekijken”, zegt pijncentrumcoördinator en hoogleraar Guy Hans, die spreekt van een “echte doorbraak in het onderzoek naar pijn”.

Het UZA werkt ook aan een wetenschappelijke publicatie over de apparaten, die momenteel 40.000 tot 80.000 euro kosten. (Belga/AVE)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content