UZ Gent: specialistenteam gaat op zoek naar onverklaarde ziektes

Hugh Laurie (midden) die in de gelijknamige serie House M.D. speelde © REUTERS

Vier specialisten uit verschillende disciplines gaan zich aan het UZ Gent bezighouden met de onverklaarde en vreemde symptomen waar patiënten soms al jaren mee rondlopen. Een beetje naar het voorbeeld van dokter House in de tv-serie House M.D.

Volgens De Morgen, die over het initiatief bericht, gaat het om een Belgische primeur.

Het Programma voor Ongediagnosticeerde Zeldzame Aandoeningen (PrOZA) moet leiden tot een snellere en efficiëntere diagnose. Het team telt vier artsen: een geneticus, een internist, een neuroloog en een internist-nefroloog. In de Verenigde Staten bestaat zo’n programma al veel langer.

Vele malen weinig patiënten

“Onderzoek heeft uitgewezen dat zulke initiatieven voor snellere diagnoses zorgen”, zegt professor Bruce Poppe, bezieler van het PrOZA, in de krant. Het detectivewerk is voor de specialisten aantrekkelijk. Maar het gaat om een belangrijke probleemgroep. Zeldzame ziektes zijn in vele gevallen chronisch of levensbedreigend. Ze treffen weinig mensen – minder dan 5 op de 10.000 – maar doordat er tot 8.000 zeldzame aandoeningen zijn, loopt het totale aantal patiënten op. In België alleen al zou het om 60.000 tot 100.000 mensen gaan. Bij 44 procent werd een andere diagnose gesteld voor ze de juiste kregen.

(Belga/RR)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content