UZ Gent onderzoekt baarmoedertransplantatie in België

© Getty Images/iStockphoto

Net zoals in Zweden hoopt de Vrouwenkliniek van het Universitair Ziekenhuis in Gent over één tot twee jaar de eerste baarmoeder van een overleden donor te transplanteren.

De Vrouwenkliniek van het Universitair Ziekenhuis Gent hoopt over één tot twee jaar de eerste baarmoeder van een overleden donor te transplanteren. ‘We onderzoeken momenteel de implicaties op medisch, gezondheideconomisch en ethisch vlak’, zegt professor dr. Steven Weyers in het blad UZ Letters.

Eind september is in Zweden voor de eerste keer een vrouw bevallen die voordien een baarmoedertransplantatie onderging. De vrouw was geboren met eierstokken maar zonder baarmoeder, zoals in ons land jaarlijks een vijftiental meisjes geboren wordt. Omdat haar kinderwens te vervullen, overtuigde de 38-jarige Zweedse een 61-jarige vriendin om haar baarmoeder af te staan. Een eitje van de jonge vrouw werd in een ivf-labo met een zaadcel van haar man bevrucht.

Complicaties

Tijdens de zwangerschap waren er complicaties, maar uiteindelijk beviel de vrouw op 32 weken van een gezonde baby. Artsen van de Vrouwenkliniek en het Transplantatiecentrum van het UZ Gent werken samen met het team van gynaecoloog Mats Brännström.

‘We hebben in Zweden enkele transplantaties bijgewoond en zij zijn hier geweest om voorafgaande onderzoeken uit te voeren voor de implementatie van de techniek hier en om expertise uit te wisselen’, zegt professor dr. Steven Weyers van de Vrouwenkliniek. ‘Wij zijn bezig met de voorbereidingen om dezelfde techniek toe te passen met baarmoeders van overleden donoren. Een levende donor riskeert namelijk zware complicaties bij het afstaan van haar uterus.’

De eerste transplantatie in ons land kan volgens Steven Weyers al binnen één à twee jaar plaatsvinden. (Belga/AVE)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content