Door urinestalen op een andere manier te onderzoeken dan de klassieke urinetest om bacteriële infecties op te sporen, zullen allicht meer vrouwen met symptomen van een urineweginfectie aan de diagnose blaasontsteking geholpen worden. Dat blijkt uit onderzoek van de UGent.

"Twee tot vijf procent van de vrouwen die een huisarts raadplegen, vertonen symptomen van een urineweginfectie: pijn bij het plassen, zeer vaak moeten plassen of continu het gevoel hebben dringend te moeten plassen", zegt arts Stefan Heytens (Vakgroep Huisartsgeneeskunde en Eerstelijnszorg). "Bij 60-80 pct van hen wordt bij onderzoek van de urine een bacteriële infectie gevonden. Bij 20-30 pct wordt er met die klassieke test geen infectie vastgesteld."

Diagnose louter op symptomen

In een nieuwe studie werd een gevoeligere test (Quantitative polymerase chain reaction qPCR) gebruikt waaruit bleek dat vrouwen met typische klachten, maar een negatieve standaard urinetest hadden, toch een bacteriële infectie hebben. Met de meer gevoelige techniek werd naar zeer kleine hoeveelheden bacterieel DNA van de Escherichia coli (E.coli) bacteri gezocht. "Met de qPCR-techniek werd bij bijna alle vrouwen met klachten een bacterie (E. coli) gevonden, zelfs wanneer de kweek negatief bleef. Dit suggereert dat mogelijks alle vrouwen met typische klachten een urineweginfectie hebben."

Als uit vervolgonderzoek dezelfde resultaten naar voorkomen, dan betekent dit dat artsen louter op de symptomen kunnen afgaan om de diagnose van een blaasinfectie vast te stellen.

Het onderzoek, gepubliceerd in Clinical Microbiology and Infection, werd uitgevoerd bij 308 Belgische vrouwen, waarvan 220 vrouwen die hun huisarts consulteerden voor urinaire klachten en 86 gezonde vrijwilligers zonder symptomen van een blaasinfectie.

Door urinestalen op een andere manier te onderzoeken dan de klassieke urinetest om bacteriële infecties op te sporen, zullen allicht meer vrouwen met symptomen van een urineweginfectie aan de diagnose blaasontsteking geholpen worden. Dat blijkt uit onderzoek van de UGent."Twee tot vijf procent van de vrouwen die een huisarts raadplegen, vertonen symptomen van een urineweginfectie: pijn bij het plassen, zeer vaak moeten plassen of continu het gevoel hebben dringend te moeten plassen", zegt arts Stefan Heytens (Vakgroep Huisartsgeneeskunde en Eerstelijnszorg). "Bij 60-80 pct van hen wordt bij onderzoek van de urine een bacteriële infectie gevonden. Bij 20-30 pct wordt er met die klassieke test geen infectie vastgesteld." In een nieuwe studie werd een gevoeligere test (Quantitative polymerase chain reaction qPCR) gebruikt waaruit bleek dat vrouwen met typische klachten, maar een negatieve standaard urinetest hadden, toch een bacteriële infectie hebben. Met de meer gevoelige techniek werd naar zeer kleine hoeveelheden bacterieel DNA van de Escherichia coli (E.coli) bacteri gezocht. "Met de qPCR-techniek werd bij bijna alle vrouwen met klachten een bacterie (E. coli) gevonden, zelfs wanneer de kweek negatief bleef. Dit suggereert dat mogelijks alle vrouwen met typische klachten een urineweginfectie hebben." Als uit vervolgonderzoek dezelfde resultaten naar voorkomen, dan betekent dit dat artsen louter op de symptomen kunnen afgaan om de diagnose van een blaasinfectie vast te stellen. Het onderzoek, gepubliceerd in Clinical Microbiology and Infection, werd uitgevoerd bij 308 Belgische vrouwen, waarvan 220 vrouwen die hun huisarts consulteerden voor urinaire klachten en 86 gezonde vrijwilligers zonder symptomen van een blaasinfectie.