Unia klaagt serofobie aan in België

© Reuters

Voor de eerste keer in België is de discriminatie van mensen met hiv onderzocht. ‘Mensen met hiv worden gediscrimineerd op het werk en bij aangaan van verzekering’, aldus Unia.

Mensen met hiv worden in België nog regelmatig het slachtoffer van discriminatie. Vooral op de arbeidsmarkt en in de verzekeringssector doet het probleem zich voor, zegt Unia. Het interfederaal gelijkekansencentrum is voor het eerst ook naar het gerecht gestapt om discriminatie wegens hiv aan te vechten.

Dit is voor ons een belangrijk thema op de politieke en maatschappelijke agenda

Els Keytsman, Unia

Unia ontving tussen 2003 en 2014 in totaal 141 meldingen over discriminatie van mensen die seropostieif zijn. Het Observatorium voor aids en seksualiteit van de Brusselse universiteit Saint-Louis heeft een analyse uitgevoerd op die cijfers. Dat onderzoek toont aan dat seropositieve mensen nog regelmatig voor problemen komen te staan bij het aangaan van een verzekering. Zo worden er verzekeringen geweigerd of wordt een verzekeringspremie vastgelegd die tot 400 procent hoger ligt dan normaal.

Maar ook op professioneel vlak worden mensen regelmatig geconfronteerd met “serofobie”. Zo moeten mensen met hiv nog altijd vrezen voor ontslag of een niet-verlenging van het contract wanneer ze hun status bekendmaken. Dat gebeurt onder meer omdat werkgevers vrezen voor een hoger ziekteverzuim.

Ook medische vragenlijsten in sommige opleidingen bezorgen seropositieve mensen soms problemen.

Rechtbank

Unia is vorig jaar voor het eerst naar de rechtbank gestapt om de discriminatie van een persoon met hiv aan te klagen. De klacht handelt over een vrouw aan wie een hypothecair krediet werd geweigerd. De zaak zal wellicht in mei voorkomen.

Hoe vaak dergelijke gevallen van discriminatie plaatsvinden, kan Unia niet precies zeggen. Het centrum heeft geen zicht op de gevallen waarbij geen klacht werd ingediend. Toch benadrukt directeur Els Keytsman het belang van dit onderzoek. “Dit is voor ons een belangrijk thema op de politieke en maatschappelijke agenda”, zo zegt ze. “Het is belangrijk dat hier iets aan gebeurt en dit rapport zal ons toelaten om betere aanbevelingen te doen.”

“Daarnaast hopen we ook dat dit meer mensen de moed geeft om in het geval van discriminatie contact met ons op te nemen.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content