Sinds 1988 stonden uitlaatgassen van dieselmotoren op de WHO-lijst van 'Waarschijnlijk kankerverwekkend'. Verschillende wetenschappelijke studies stelden echter vast dat het kankerverwekkende effect van diesel sterker is dan eerst gedacht. Een werkgroep van de Wereldgezondheidsorganisatie boog zich over alle resultaten. Haar conclusie was unaniem. Uitlaatgassen van diesel zijn ongetwijfeld kankerverwekkend, staat in haar rapport te lezen.

40 procent

De impact van dieseluitlaatgassen zijn inderdaad niet min. Mensen die er regelmatig mee in contact komen, zoals vrachtwagenchauffeurs of spoorwegarbeiders, hebben tot 40% meer kans om longkanker te krijgen. Bovendien lopen ze ook meer risico op blaaskanker. Dat plaatst de gassen in dezelfde categorie als plutonium en zonlicht.

Wat het effect is op mensen die in mindere mate blootgesteld worden aan de gassen, is niet geweten. "Voor de meeste kankerverwekkende stoffen is het risico groter, wanneer de blootstelling groter is. Bij een lagere blootstelling, is het risico ook lager", zegt dokter Kurt Straif, van het International Agency for Research on Cancer (IARC).

Preventie

Dat neemt niet weg dat de blootstelling aan dieseluitlaatgassen zo veel mogelijk beperkt moet worden. "Gezien de impact van de gassen op de gezondheid, moet de blootstelling eraan over de hele wereld beperkt worden", zegt dokter Christopher Portier, voorzitter van de IARC-werkgroep. "Wanneer er een risico is voor mensen die er vaak aan blootgesteld worden, is er ook een risico voor de hele bevolking", treedt Straif hem bij. "Er moeten dus maatregelen genomen worden."

Ook de ontwikkelingslanden verdienen aandacht, vindt dokter Christopher Wild van het IARC. "Daar duurt het anders te lang om nieuwe technologieën en beschermingsmaatregelen in te voeren."

Benzine

Het rapport heeft het ook kort over de schadelijkheid van benzine-uitlaatgassen. Die werden in 1989 op de lijst van 'Mogelijk kankerverwekkend' geplaatst. De WHO past die inschatting in haar recentste rapport niet aan. (GM)

Sinds 1988 stonden uitlaatgassen van dieselmotoren op de WHO-lijst van 'Waarschijnlijk kankerverwekkend'. Verschillende wetenschappelijke studies stelden echter vast dat het kankerverwekkende effect van diesel sterker is dan eerst gedacht. Een werkgroep van de Wereldgezondheidsorganisatie boog zich over alle resultaten. Haar conclusie was unaniem. Uitlaatgassen van diesel zijn ongetwijfeld kankerverwekkend, staat in haar rapport te lezen. 40 procent De impact van dieseluitlaatgassen zijn inderdaad niet min. Mensen die er regelmatig mee in contact komen, zoals vrachtwagenchauffeurs of spoorwegarbeiders, hebben tot 40% meer kans om longkanker te krijgen. Bovendien lopen ze ook meer risico op blaaskanker. Dat plaatst de gassen in dezelfde categorie als plutonium en zonlicht. Wat het effect is op mensen die in mindere mate blootgesteld worden aan de gassen, is niet geweten. "Voor de meeste kankerverwekkende stoffen is het risico groter, wanneer de blootstelling groter is. Bij een lagere blootstelling, is het risico ook lager", zegt dokter Kurt Straif, van het International Agency for Research on Cancer (IARC). Preventie Dat neemt niet weg dat de blootstelling aan dieseluitlaatgassen zo veel mogelijk beperkt moet worden. "Gezien de impact van de gassen op de gezondheid, moet de blootstelling eraan over de hele wereld beperkt worden", zegt dokter Christopher Portier, voorzitter van de IARC-werkgroep. "Wanneer er een risico is voor mensen die er vaak aan blootgesteld worden, is er ook een risico voor de hele bevolking", treedt Straif hem bij. "Er moeten dus maatregelen genomen worden." Ook de ontwikkelingslanden verdienen aandacht, vindt dokter Christopher Wild van het IARC. "Daar duurt het anders te lang om nieuwe technologieën en beschermingsmaatregelen in te voeren." Benzine Het rapport heeft het ook kort over de schadelijkheid van benzine-uitlaatgassen. Die werden in 1989 op de lijst van 'Mogelijk kankerverwekkend' geplaatst. De WHO past die inschatting in haar recentste rapport niet aan. (GM)