Twee kinderen genetisch ziek door donorsperma in AZ in Gent

© Thinkstock

Door een genetisch defect van een Deense spermadonor zijn in het fertiliteitscentrum van het AZ Sint-Lucas in Gent twee kinderen geboren met de ziekte neurofibromatose.

Dat schrijven De Standaard en Het Nieuwsblad vrijdag. Vorig jaar onstond er wereldwijde ophef toen bleek dat een Deen met een defect gen zijn zaad had geleverd aan de Nordic Cryobank, een commerciële spermabank in Kopenhagen.

Zijn sperma kwam terecht in minstens tien landen. Recent vrijgegeven documenten van de Deense gezondheidsautoriteiten bewijzen dat het ook in België gebruikt werd.

43 kinderen verwekt

De zaak kwam in ons land aan het licht. Op 27 juni 2009 nam het AZ Sint-Lucas in Gent contact op met de Deense spermabank nadat er een kind was geboren met neurofibromatose van het type 1 (NF-1), een erfelijke aandoening die vooral de huid- en zenuwweefsels aantast.

De directie van de spermabank stelde daarop een onderzoek in. Ook het Heilig Hartziekenhuis in Leuven, het AZ in Brugge en het UZ Brussel hadden het zaad van de man gebruikt. Het AZ Sint-Lucas ontdekte bovendien nog een tweede kind met de ziekte.

In totaal werden er met het zaad van de man minstens 43 kinderen verwerkt. Daarvan hebben er wellicht negen de ziekte.

‘Recht om te weten’

De vereniging Donorkinderen vraagt om de huidige wetgeving aan te passen. In ons land kunnen donoren nog anoniem blijven, maar “kinderen hebben het recht om te weten wie hun ouders zijn”, aldus Steph Raeymaekers. Fertiliteitsexpert Patrick Puttemans van het Heilig Hartziekenhuis Leuven pleit voor een Europese databank van donoren. (Belga/TV)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content