Het aantal overlijdens in Vlaanderen door euthanasie is op zes jaar tijd meer dan verdubbeld. In 2007 ging het nog om 2 procent van alle overlijdens, maar in 2013 was dat percentage al gestegen tot 4,6 procent. Dat blijkt uit een studie van de Onderzoeksgroep Zorg rond het Levenseinde van de Universiteit Gent en Vrije Universiteit Brussel. De studie is voorgesteld op de VUB, en verschijnt ook in het vaktijdschrift New England Journal of Medicine.

De onderzoekers zien twee redenen voor die verdubbeling. Zo zijn er steeds meer mensen die euthanasie aanvragen. Bovendien zijn artsen ook steeds vaker bereid om op die aanvragen in te gaan.

Nederland langere geschiedenis met euthanasie

Het aantal mensen dat een euthanasieverzoek uitte nam in die zes jaar toe van 3,5 tot 6 procent. Van die verzoeken werd in 2013 drie kwart ingewilligd, tegenover de helft in 2007. De cijfers duiden voor de onderzoekers op 'een voortschrijdend proces van maatschappelijke aanvaarding van euthanasie in Vlaanderen.'

Voor het eerst ligt het cijfer in Vlaanderen hoger dan bij onze noorderburen, 'hoewel Nederland een langere geschiedenis heeft met euthanasie', zegt Luc Deliens, hoofd van de onderzoeksgroep. Voor het onderzoek werd een enquête uitgevoerd bij artsen die de overlijdensakte van een steekproef van meer dan 6.000, of zowat 10 procent van alle overlijdens in 2013, hadden opgemaakt. (Belga/AVE)

Het aantal overlijdens in Vlaanderen door euthanasie is op zes jaar tijd meer dan verdubbeld. In 2007 ging het nog om 2 procent van alle overlijdens, maar in 2013 was dat percentage al gestegen tot 4,6 procent. Dat blijkt uit een studie van de Onderzoeksgroep Zorg rond het Levenseinde van de Universiteit Gent en Vrije Universiteit Brussel. De studie is voorgesteld op de VUB, en verschijnt ook in het vaktijdschrift New England Journal of Medicine.De onderzoekers zien twee redenen voor die verdubbeling. Zo zijn er steeds meer mensen die euthanasie aanvragen. Bovendien zijn artsen ook steeds vaker bereid om op die aanvragen in te gaan. Het aantal mensen dat een euthanasieverzoek uitte nam in die zes jaar toe van 3,5 tot 6 procent. Van die verzoeken werd in 2013 drie kwart ingewilligd, tegenover de helft in 2007. De cijfers duiden voor de onderzoekers op 'een voortschrijdend proces van maatschappelijke aanvaarding van euthanasie in Vlaanderen.' Voor het eerst ligt het cijfer in Vlaanderen hoger dan bij onze noorderburen, 'hoewel Nederland een langere geschiedenis heeft met euthanasie', zegt Luc Deliens, hoofd van de onderzoeksgroep. Voor het onderzoek werd een enquête uitgevoerd bij artsen die de overlijdensakte van een steekproef van meer dan 6.000, of zowat 10 procent van alle overlijdens in 2013, hadden opgemaakt. (Belga/AVE)