Ondanks die positieve ontwikkeling blijkt uit nieuwe methoden van dataverzameling dat er bijna een half miljoen meer gevallen van tuberculose (tbc) zijn dan eerder werd aangenomen, zegt de WHO. In 2013 liepen 9 miljoen mensen wereldwijd tbc op. Anderhalf miljoen mensen stierven aan de ziekte, inclusief 360.000 mensen die besmet waren met hiv, het virus dat aids veroorzaakt. Daarmee is TB nog steeds een van de meest dodelijke infectieziekten.

Gemiddeld daalt het aantal mensen dat de ziekte krijgt, met 1,5 procent per jaar. Sinds 2000 zijn naar schatting 37 miljoen levens gered door effectieve diagnose en behandeling. De bestrijding van tuberculose ligt daarmee op schema als het gaat om het halen van de ontwikkelingsdoelen van de Verenigde Naties, de MDG's. Het is namelijk nog steeds mogelijk om voor het eind van 2015 het aantal doden terug te brengen met 50 procent.

Tekort van 2 miljard dollar

Van de naar schatting 9 miljoen mensen die tbc kregen in 2013 woont meer dan de helft (56 procent) in Zuidoost-Azië en de westelijke Pacific. Een kwart woont in Afrika, waar relatief gezien de meeste doden vielen. India en China zijn respectievelijk goed voor 24 en 11 procent van de tbc-gevallen.

Hoewel die cijfers dit jaar hoger uitvallen dan verwacht, vallen ze nog binnen de limiet van eerdere schattingen door de Wereldgezondheidsorganisatie. De WHO stelt dat jaarlijks 8 miljard dollar nodig is om tbc op efficiënte wijze te kunnen bestrijden. Momenteel is er een jaarlijks tekort van 2 miljard dollar. (IPS)

Ondanks die positieve ontwikkeling blijkt uit nieuwe methoden van dataverzameling dat er bijna een half miljoen meer gevallen van tuberculose (tbc) zijn dan eerder werd aangenomen, zegt de WHO. In 2013 liepen 9 miljoen mensen wereldwijd tbc op. Anderhalf miljoen mensen stierven aan de ziekte, inclusief 360.000 mensen die besmet waren met hiv, het virus dat aids veroorzaakt. Daarmee is TB nog steeds een van de meest dodelijke infectieziekten.Gemiddeld daalt het aantal mensen dat de ziekte krijgt, met 1,5 procent per jaar. Sinds 2000 zijn naar schatting 37 miljoen levens gered door effectieve diagnose en behandeling. De bestrijding van tuberculose ligt daarmee op schema als het gaat om het halen van de ontwikkelingsdoelen van de Verenigde Naties, de MDG's. Het is namelijk nog steeds mogelijk om voor het eind van 2015 het aantal doden terug te brengen met 50 procent.Van de naar schatting 9 miljoen mensen die tbc kregen in 2013 woont meer dan de helft (56 procent) in Zuidoost-Azië en de westelijke Pacific. Een kwart woont in Afrika, waar relatief gezien de meeste doden vielen. India en China zijn respectievelijk goed voor 24 en 11 procent van de tbc-gevallen.Hoewel die cijfers dit jaar hoger uitvallen dan verwacht, vallen ze nog binnen de limiet van eerdere schattingen door de Wereldgezondheidsorganisatie. De WHO stelt dat jaarlijks 8 miljard dollar nodig is om tbc op efficiënte wijze te kunnen bestrijden. Momenteel is er een jaarlijks tekort van 2 miljard dollar. (IPS)