Transplantatie van eerste dode hart is medische doorbraak

© /
Trui Engels
Trui Engels Journalist Knack

Een doorbraak in de hartchirurgie kan in de toekomst het leven redden van 30 procent bijkomende harttransplantatiepatiënten.

Australische chirurgen van het St Vincent’s ziekenhuis in Sydney hebben voor het eerst op succesvolle wijze een ‘dood’ hart getransplanteerd. De techniek, waarbij een hart wordt gebruik dat niet meer klopt, is een goede zaak voor het huidige probleem van het gebrek aan donorharten. Voorspeld wordt dat de doorbraak 30 procent meer levens van harttransplantatiepatiënten zal redden.

Tot nu toe gebruikt men donorharten van 100 procent hersendode patiënten. Die organen worden vervolgens vier uur lang in het ijs gelegd om zo weinig mogelijk schade te berokkenen. Maar het team van St Vincent’s laat nu weten dat ze deze keer een hart namen dat al 20 minuten gestopt was met kloppen.

Opnieuw tot leven gewekt

Het orgaan werd vervolgens opnieuw tot leven gewekt met een revolutionaire bewaarvloeistof die mogelijke beschadiging aan de hartspier door gebrek aan zuurstof reduceert. Daarna leggen de dokters het hart in een nieuw daarvoor ontwikkeld toestel, de zogenaamde ‘heart in a box’, waar de prestaties van het hart gedurende vier uur gemonitord worden.

De eerste patiënt die de operatie succesvol onderging was Michelle Gribilas. De 57-jarige vrouw uit Sydney zegt dat ze na de operatie een andere persoon is. ‘Ik voel me 40 jaar oud’, aldus de vrouw in The Guardian.

Onderzoekers willen nu uitzoeken hoe lang een hart dood kan zijn om nog tot leven te kunnen wekken. Voorlopig is dat 30 minuten.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content