Tips voor mantelzorgers: ‘Ik hoop dat dementen en familie opnieuw samen plezier kunnen maken’

De schat van je leven © Herlinde Dely

De Hogeschool West-Vlaanderen publiceert een nieuw boek over dementie speciaal voor familieleden die voor hun dementerende ouders zorgen. Bruikbare tips zoals het ophalen van herinneringen staan centraal. ‘De schat van je leven’ ligt vanaf vandaag in de rekken.

In Vlaanderen zijn er zo’n 100.000 mensen met dementie. Ongeveer 65 procent van hen woont nog thuis en wordt dus verzorgd door familie of vrienden, die ook wel de mantelzorgers worden genoemd. Om hen een hart onder de riem te steken, schreef Herlinde Dely, onderzoekster aan Howest, een boek vol tips en beeldmateriaal over hoe je samen het best herinneringen kan ophalen.

Dementie
Dementie © Istock

Hoe bent u op het idee gekomen om een boek voor mantelzorgers te schrijven?

Herlinde Dely: “Vanuit de onderzoeksgroep verpleegkunde aan de hogeschool Howest kom ik heel vaak in contact met mantelzorgers. We merken dat zij te weinig informatie krijgen van zorgverleners maar dat zij echt op zoek gaan naar meer tips over hoe ze moeten omgaan met de ziekte van hun mama of papa. Er was dus echt wel nood aan een boek dat zowel praktische informatie als kant-en-klaar materiaal bundelt om zelf mee aan de slag te gaan.”

“Het boek bestaat uit drie delen: een informatief deel dat een laagdrempelig antwoord geeft op verschillende vragen, een themaboek met foto’s en een levensboek. Dat derde boekje kan worden ingevuld door de mantelzorger, maar ook samen met iemand met dementie.”

Welke boodschap probeert u mee te geven?

Dely: “We zien dat heel wat mantelzorgers zich vooral focussen op hun zorgrol, zodat er vaak weinig tijd overblijft voor ontspanning. In de eerste plaats hopen we dat dit boek ervoor kan zorgen dat mantelzorgers terug plezier kunnen maken samen met mensen met dementie. Het is erg belangrijk dat ze de klik maken naar aanvaarding en niet alleen focussen op wat er niet meer lukt. We hopen dat ze door ‘De schat van je leven’ ontdekken dat die mensen nog heel veel zaken wel kunnen. Mantelzorgers kunnen nog altijd contact maken met hen maar op een andere manier dan ervoor.”

Wat waren de moeilijkheden tijdens het schrijven van het boek?

Dely: “Ik werk in een onderzoeksgroep en ben het dus gewend om veel wetenschappelijke literatuur te schrijven. Nu moest ik schrijven op maat van de mantelzorgers. Het vakjargon werd weggelaten en er kwamen veel foto’s, getuigenissen van andere mantelzorgers, collages en oude illustraties in de plaats. We hebben alles in het werk gesteld zodat het boek zo herkenbaar mogelijk is.”

Herlinde Dely
Herlinde Dely© Screenshot VTM

Waarin onderscheidt dit boek zich van andere die gaan over dementie?

Dely: “Dit is het eerste boek dat zich enkel en alleen focust op de wereld van mantelzorgers. ‘De schat van je leven’ is eigenlijk een combinatie van laagdrempelige informatie en kant-en- klaar materiaal waar ze zélf mee aan de slag kunnen. Daarnaast is het ophalen van herinneringen het belangrijkste element in het boek. Dat is heel belangrijk omdat we zien dat zowel mantelzorgers als professionele hulpverleners vragen blijven stellen over het heden. Maar personen met dementie weten helemaal niet meer wat er vorige week is gebeurd, dus dat leidt vaak tot heel veel angst en frustratie bij hen.” (MVM)

Het boek ‘De schat van je leven’ is vanaf vandaag te koop in de boekhandel en op de website www.deschatvanjeleven.be en kost 33,90 euro.

De belangrijkste tips voor mantelzorgers volgens Dely

– Praat voornamelijk over het verleden en haal samen herinneringen op.

– Stimuleer zo veel mogelijk verschillende zintuigen. Laat mensen met dementie een gerecht proeven van vroeger of luister samen met hen naar muziek uit de oude doos.

– Heb vooral geduld, het is normaal dat je sommige dingen meermaals moet herhalen.

– Ga niet in discussie met iemand met dementie, ook al komen de verhalen niet altijd overeen met de realiteit. Het doel is immers om een ontspannende en aangename tijd met elkaar door te brengen. Het heeft dus geen zin om hen te confronteren met de werkelijkheid want vaak zal men jouw logica niet begrijpen.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content