Wagenziekte is geen echte ziekte, maar veeleer een overgevoeligheid van het evenwichtsorgaan. Het ontstaat wanneer onze hersenen tegenstrijdige informatie ontvangen van enerzijds onze ogen en anderzijds ons evenwichtsorgaan. Als je in een rijdende auto zit, registreren je ogen beweging, terwijl je volgens je evenwichtsorgaan stilzit. Dat schept verwarring en daarom word je ziek.

Iedereen kan wagenziek worden, maar de ene persoon is gevoeliger dan de andere. Op de achterbank zitten en een boek lezen of een computerspelletje spelen vergroot het risico. Baby's zijn er minder gevoelig voor dan jongeren en jongvolwassenen. Na de leeftijd van 50 jaar neemt de gevoeligheid doorgaans af.

De klachten zijn meestal typisch: je wordt geleidelijk aan misselijk, tot je moet braken. Je gaat bleek zien, voelt je klam en bezweet.

Wat kun je doen voor de rit?

- Gebruik een lichte maaltijd.

- Drink geen alcohol.

- Als je regelmatig wagenziek bent, neem dan medicatie die je arts je voorschrijft.

Wat kun je doen tijdens de rit?

- Chauffeurs worden zelden wagenziek; neem plaats achter het stuur.

- Ben je passagier, zit dan vooraan en volg mee. Een neksteun kan helpen.

- Wie de misselijkheid voelt opkomen, staart beter naar een punt in de verte.

- Lees niet en speel geen spelletjes.

- Kinderen die wagenziek worden, laat je het best even liggen met de ogen dicht.

Wagenziekte is geen echte ziekte, maar veeleer een overgevoeligheid van het evenwichtsorgaan. Het ontstaat wanneer onze hersenen tegenstrijdige informatie ontvangen van enerzijds onze ogen en anderzijds ons evenwichtsorgaan. Als je in een rijdende auto zit, registreren je ogen beweging, terwijl je volgens je evenwichtsorgaan stilzit. Dat schept verwarring en daarom word je ziek.Iedereen kan wagenziek worden, maar de ene persoon is gevoeliger dan de andere. Op de achterbank zitten en een boek lezen of een computerspelletje spelen vergroot het risico. Baby's zijn er minder gevoelig voor dan jongeren en jongvolwassenen. Na de leeftijd van 50 jaar neemt de gevoeligheid doorgaans af.De klachten zijn meestal typisch: je wordt geleidelijk aan misselijk, tot je moet braken. Je gaat bleek zien, voelt je klam en bezweet.- Gebruik een lichte maaltijd.- Drink geen alcohol.- Als je regelmatig wagenziek bent, neem dan medicatie die je arts je voorschrijft.- Chauffeurs worden zelden wagenziek; neem plaats achter het stuur.- Ben je passagier, zit dan vooraan en volg mee. Een neksteun kan helpen.- Wie de misselijkheid voelt opkomen, staart beter naar een punt in de verte.- Lees niet en speel geen spelletjes.- Kinderen die wagenziek worden, laat je het best even liggen met de ogen dicht.