Koppels met een kinderwens kunnen voortaan op de website www.gezondzwangerworden.be terecht indien ze met vragen zitten over het belang van foliumzuur of over de gevolgen van schadelijke leefgewoonten op de vruchtbaarheid en prille zwangerschap. Dat meldt Vlaams minister van Welzijn Jo Vandeurzen (CD&V), die de site lanceert. Bedoeling is dat de website ook zorgverleners ondersteunt.

'We willen koppels met een kinderwens correct en begrijpelijk informeren', zegt Pascale Mokangi van de Katholieke Hogeschool VIVES, die de website samen met de Universiteit Gent ontwikkelde. Zo wordt het belang van foliumzuur onderstreept voor vrouwen die zwanger willen worden of pas zwanger zijn. Een tekort aan foliumzuur voor en tijdens de zwangerschap verhoogt de kans op neurale buisdefecten. Er is in dat geval risico op een onvolledige sluiting van de neurale buis, de voorloper van de hersenen en het ruggenmerg. Een voorbeeld hiervan is een open ruggetje.

Alcohol

Ook adviseert de website - vanzelfsprekend - een gezonde levensstijl. Zo worden vrouwen die zwanger willen worden aangeraden te stoppen met roken, om het alcoholgebruik te vermijden voor de zwangerschap en te stoppen tijdens de zwangerschap. Voor partners geldt hetzelfde advies. Dat is goed voor de vruchtbaarheid en het werkt voor beide partners motiverend, luidt het.

In de toekomst zullen de beroepsverenigingen van huisartsen, gynaecologen en vroedvrouwen hun leden informeren over deze website. De site zal verder worden uitgebouwd op basis van hun feedback. (Belga/AVE)

Koppels met een kinderwens kunnen voortaan op de website www.gezondzwangerworden.be terecht indien ze met vragen zitten over het belang van foliumzuur of over de gevolgen van schadelijke leefgewoonten op de vruchtbaarheid en prille zwangerschap. Dat meldt Vlaams minister van Welzijn Jo Vandeurzen (CD&V), die de site lanceert. Bedoeling is dat de website ook zorgverleners ondersteunt.'We willen koppels met een kinderwens correct en begrijpelijk informeren', zegt Pascale Mokangi van de Katholieke Hogeschool VIVES, die de website samen met de Universiteit Gent ontwikkelde. Zo wordt het belang van foliumzuur onderstreept voor vrouwen die zwanger willen worden of pas zwanger zijn. Een tekort aan foliumzuur voor en tijdens de zwangerschap verhoogt de kans op neurale buisdefecten. Er is in dat geval risico op een onvolledige sluiting van de neurale buis, de voorloper van de hersenen en het ruggenmerg. Een voorbeeld hiervan is een open ruggetje. Ook adviseert de website - vanzelfsprekend - een gezonde levensstijl. Zo worden vrouwen die zwanger willen worden aangeraden te stoppen met roken, om het alcoholgebruik te vermijden voor de zwangerschap en te stoppen tijdens de zwangerschap. Voor partners geldt hetzelfde advies. Dat is goed voor de vruchtbaarheid en het werkt voor beide partners motiverend, luidt het. In de toekomst zullen de beroepsverenigingen van huisartsen, gynaecologen en vroedvrouwen hun leden informeren over deze website. De site zal verder worden uitgebouwd op basis van hun feedback. (Belga/AVE)