"Een zoute smaak is dus voor een groot deel een kwestie van gewenning", zeggen de federaties van grote en kleine bakkerijen in Het Laatste Nieuws.

Op de goeie weg

Het zoutgehalte moest naar omlaag omdat de Belgen gemiddeld dubbel zoveel zout eten als de Federale Overheidsdienst Volksgezondheid aanraadt. Dat kan tot hart- en vaatziektes leiden.

De hoeveelheid zout in broodproducten is op drie jaar gemiddeld met meer dan 10 procent gedaald. Dat is het resultaat van een belofte van de voedingsindustrie aan de federale regering in 2009. De volledige resultaten worden pas in december vrijgegeven, maar volgens Chris Moris, secretaris-generaal van de federatie van de voedingsproducenten (FEVIA), zijn ze "op de goede weg."

Mooi resultaat

"Volgens de wet mag er niet meer dan 2 procent zout in bloem zitten", zegt Cathou Wagemans, secretaris-generaal van de Federatie van

grote Belgische Bakkerijen (FGBB). "Uit analyses van het Federaal Agentschap voor de Voedselveiligheid (FAVV) blijkt dat 98 procent van onze producten daaraan voldoet en het gemiddelde voor broodproducten is gezakt tot 1,74 procent. Op Europees niveau is dat zeker een mooi resultaat."

1,74 procent zout is gelijk aan 14,8 gram per kilo bloem. Tot enkele jaren terug liep die hoeveelheid nog op tot 17 gram (het wettelijk maximum) en hoger. Dat kwam neer op gauw 1,2 gram zout per 100 gram brood. Nu is dat nog iets meer dan een 1 gram. (Belga/TV)

"Een zoute smaak is dus voor een groot deel een kwestie van gewenning", zeggen de federaties van grote en kleine bakkerijen in Het Laatste Nieuws.Op de goeie weg Het zoutgehalte moest naar omlaag omdat de Belgen gemiddeld dubbel zoveel zout eten als de Federale Overheidsdienst Volksgezondheid aanraadt. Dat kan tot hart- en vaatziektes leiden. De hoeveelheid zout in broodproducten is op drie jaar gemiddeld met meer dan 10 procent gedaald. Dat is het resultaat van een belofte van de voedingsindustrie aan de federale regering in 2009. De volledige resultaten worden pas in december vrijgegeven, maar volgens Chris Moris, secretaris-generaal van de federatie van de voedingsproducenten (FEVIA), zijn ze "op de goede weg."Mooi resultaat "Volgens de wet mag er niet meer dan 2 procent zout in bloem zitten", zegt Cathou Wagemans, secretaris-generaal van de Federatie van grote Belgische Bakkerijen (FGBB). "Uit analyses van het Federaal Agentschap voor de Voedselveiligheid (FAVV) blijkt dat 98 procent van onze producten daaraan voldoet en het gemiddelde voor broodproducten is gezakt tot 1,74 procent. Op Europees niveau is dat zeker een mooi resultaat." 1,74 procent zout is gelijk aan 14,8 gram per kilo bloem. Tot enkele jaren terug liep die hoeveelheid nog op tot 17 gram (het wettelijk maximum) en hoger. Dat kwam neer op gauw 1,2 gram zout per 100 gram brood. Nu is dat nog iets meer dan een 1 gram. (Belga/TV)