Test uw nicotineverslaving op 31 mei

Rokende tiener © Istock

Ter gelegenheid van de Werelddag zonder tabak openen 66 Belgische ziekenhuizen op dinsdag 31 mei hun deuren voor rokers.

Die dag zijn er in de deelnemende ziekenhuizen gratis tests om de nicotineverslaving en de gevolgen van het roken op de gezondheid te meten. Ook kunnen rokers die willen stoppen, bij professionele zorgverleners terecht voor advies en ondersteuning. Dat meldde het farmaceutisch bedrijf Pfizer, dat het initiatief steunt, in een persbericht.

Volgens een studie van de Stichting tegen Kanker rookte 20 procent van de Belgische bevolking in 2015. Op dinsdag 31 mei zijn die rokers welkom in een van de 66 deelnemende ziekenhuizen, waar ze verschillende sensibiliserende tests kunnen ondergaan en advies van professionals uit de gezondheidszorg kunnen krijgen.

Paspoort

Dit jaar bieden deelnemende ziekenhuizen verschillende tests voor rokers aan, waaronder een evaluatie van de nicotineverslaving, een meting van het koolstofmonoxidegehalte in de longen en een bepaling van de werkelijke leeftijd van de longen. Nadien ontvangt iedere roker een gepersonaliseerd paspoort.

Het doel van de sensibiliseringsactie is een complete rookstop te promoten en rokers die willen stoppen, te helpen tijdens dit proces. Uit wetenschappelijke studies is gebleken dat professioneel medisch advies de kans op succesvol stoppen met roken met 30 procent zou verhogen. De combinatie van gedragsondersteuning met geneesmiddeltherapie zou de kans op succes zelfs met 82 procent doen stijgen.

Het is het zevende opeenvolgende jaar dat de actie wordt georganiseerd. (Belga/TE)

De lijst van deelnemende ziekenhuizen met de datum van de activiteiten vindt u op www.dagzondertabak.be

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content