Test helpt beroerte sneller te herkennen

Beroerte © Istock

Door een beroerte snel te herkennen en onmiddellijk in te grijpen kan hersenschade beperkt worden en kan soms een leven gered worden.

Met een eenvoudige test moet iedereen snel en eenvoudig een beroerte kunnen herkennen. Omdat bij een beroerte elke minuut telt, kan zo’n test van levensbelang zijn. De test past in de campagne ‘Herken een beroerte’ die is gelanceerd door Vlaams minister van Volksgezondheid Jo Vandeurzen (CD&V).

Elk jaar krijgen zo’n 19.000 Belgen, omgerekend 52 per dag, een beroerte. Bij een beroerte wordt de bloedvoorziening naar de hersenen plotseling onderbroken. Het risico stijgt met de leeftijd: hoe ouder, hoe groter de kans. Bij vrouwen boven de 75 zijn beroertes zelfs de doodsoorzaak nummer één.

Elke minuut telt

Door een beroerte snel te herkennen en onmiddellijk in te grijpen kan hersenschade beperkt worden en kan soms zelfs een leven gered worden. “Elke minuut telt”, is de boodschap.

Daarom lanceert CD&V-minister Vandeurzen de campagne ‘Herken een beroerte’. Bedoeling is via een eenvoudige test mensen sneller een beroerte te laten herkennen.

Het gaat om de FAST-test, waarbij FAST staat voor face, arm, speech en time. Face: Vraag het slachtoffer om te glimlachen en controleer of een mondhoek naar beneden hangt. Arm: Laat het slachtoffer beide armen naar voren uitsteken en check of ze tegelijk omhoog gaan. Speech: stel vragen en ga na of het slachtoffer moeite heeft om je te begrijpen of moeilijk kan spreken. Time: schakel onmiddellijk medische hulp in en beperk de schade. Bij het herkennen van de symptomen, moet men onmiddellijk de hulpdiensten verwittigen. (Belga/AVE)

Meer informatie vindt u hier.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content