Dat melden De Standaard en Het Nieuwsblad.

De Zorginspectie heeft onaangekondigde bezoeken gebracht aan achttien campussen van algemene ziekenhuizen, waaronder zestien met een spoeddienst en een af­deling intensieve zorg. De ­inspectieronde is nog niet afgerond, maar er staan al enkele inspectieverslagen op de website van de Zorginspectie.

Daaruit blijkt nu dat er op kritieke diensten als de spoedafdeling en intensieve zorg lang niet altijd voldoende gekwalificeerde verpleegkundigen zijn. Volgens de Zorginspectie zijn er problemen in de helft van de klinieken die een spoeddienst en ­afdeling intensieve zorg hebben. Voor een op de vier klinieken plannen de inspecteurs om die reden zelfs een herinspectie.

Minder verpleegkundigen, hogere sterfte

"Het gaat om knelpunten die een ernstig ­risico inhouden voor de pa­tiëntveiligheid", zegt Sabine Jakiela, woordvoerster van het Departement Welzijn, Volksgezondheid en Gezin.

De ziekenhuizen, zo schrijven de kranten, werpen soms tegen dat de opgelegde normen voor verpleegkundig personeel te streng zijn, maar daar staat tegenover dat uit nationaal en internationaal onderzoek blijkt dat het risico op overlijden stijgt naarmate er minder verpleegkundigen per patiënt zijn.

(Belga/RR)

Dat melden De Standaard en Het Nieuwsblad.De Zorginspectie heeft onaangekondigde bezoeken gebracht aan achttien campussen van algemene ziekenhuizen, waaronder zestien met een spoeddienst en een af­deling intensieve zorg. De ­inspectieronde is nog niet afgerond, maar er staan al enkele inspectieverslagen op de website van de Zorginspectie. Daaruit blijkt nu dat er op kritieke diensten als de spoedafdeling en intensieve zorg lang niet altijd voldoende gekwalificeerde verpleegkundigen zijn. Volgens de Zorginspectie zijn er problemen in de helft van de klinieken die een spoeddienst en ­afdeling intensieve zorg hebben. Voor een op de vier klinieken plannen de inspecteurs om die reden zelfs een herinspectie."Het gaat om knelpunten die een ernstig ­risico inhouden voor de pa­tiëntveiligheid", zegt Sabine Jakiela, woordvoerster van het Departement Welzijn, Volksgezondheid en Gezin.De ziekenhuizen, zo schrijven de kranten, werpen soms tegen dat de opgelegde normen voor verpleegkundig personeel te streng zijn, maar daar staat tegenover dat uit nationaal en internationaal onderzoek blijkt dat het risico op overlijden stijgt naarmate er minder verpleegkundigen per patiënt zijn.(Belga/RR)