Een studie uit de Journal of Physical Activity and Health zegt dat te veel zitten het risico op invaliditeit verhoogt bij mensen ouder dan zestig.

Zestigjarigen en ouderen zouden gemiddeld twee derde van hun dagen zittend doorbrengen. Het gaat daarbij, volgens de studie, over ongeveer negen uur per dag.

Met elk extra uur dat een volwassene vanaf de leeftijd van zestig neerzit, verhoogt het risico op invaliditeit met 50 procent. De volwassenen zouden belemmerd worden in dagelijkse activiteiten zoals in bad gaan, zich aankleden en wandelen.

Vervroegde dood

Het verband tussen langdurig zitten en een vergrote kans op invaliditeit hield zelfs stand toen de onderzoekers controleerden op overgewicht, socio-economische status, fysieke activiteit en andere gezondheidsfactoren. De onderzoekers besloten dat te veel mensen te weinig bewegen.

Met de nieuwe bevindingen, neemt het aantal gezondheidsproblemen gelinkt aan langdurig zitten toe. Te lang neerzitten leidt tot overgewicht, vergroot het risico op een hartaanval met meer dan 50 procent en beïnvloedt de mentale gezondheid. De kans op chronische aandoeningen als diabetes of hartproblemen wordt ook groter. Het heeft een negatieve invloed op ons humeur en creativiteit. Bovendien heeft wie langer dan drie uur per dag zit tot 30 procent meer kans op nierziekten en vervroegt die persoon zijn dood zo ook nog met twee jaar.

Een studie uit de Journal of Physical Activity and Health zegt dat te veel zitten het risico op invaliditeit verhoogt bij mensen ouder dan zestig.Zestigjarigen en ouderen zouden gemiddeld twee derde van hun dagen zittend doorbrengen. Het gaat daarbij, volgens de studie, over ongeveer negen uur per dag.Met elk extra uur dat een volwassene vanaf de leeftijd van zestig neerzit, verhoogt het risico op invaliditeit met 50 procent. De volwassenen zouden belemmerd worden in dagelijkse activiteiten zoals in bad gaan, zich aankleden en wandelen. Het verband tussen langdurig zitten en een vergrote kans op invaliditeit hield zelfs stand toen de onderzoekers controleerden op overgewicht, socio-economische status, fysieke activiteit en andere gezondheidsfactoren. De onderzoekers besloten dat te veel mensen te weinig bewegen.Met de nieuwe bevindingen, neemt het aantal gezondheidsproblemen gelinkt aan langdurig zitten toe. Te lang neerzitten leidt tot overgewicht, vergroot het risico op een hartaanval met meer dan 50 procent en beïnvloedt de mentale gezondheid. De kans op chronische aandoeningen als diabetes of hartproblemen wordt ook groter. Het heeft een negatieve invloed op ons humeur en creativiteit. Bovendien heeft wie langer dan drie uur per dag zit tot 30 procent meer kans op nierziekten en vervroegt die persoon zijn dood zo ook nog met twee jaar.